LIGA.net: РНБО запровадила санкції проти Новинського, намісника Лаври Павла та інших діячів УПЦ МП
LIGA.net: РНБО запровадила санкції проти Новинського, намісника Лаври Павла та інших діячів УПЦ МП

LIGA.net: РНБО запровадила санкції проти Новинського, намісника Лаври Павла та інших діячів УПЦ МП

Санкції введено на пропозицію РНБО проти діячів релігійних організацій, афілійованих з Росією.

Президент України Володимир Зеленський ввів у дію персональні санкції РНБО, зокрема щодо функціонерів УПЦ МП. Про це LIGA.net повідомив співрозмовник у РНБО. 

Санкції введено на пропозицію РНБО проти діячів релігійних організацій, афілійованих з центрами впливу в Росії.

Серед тих, хто отримав персональні санкції, колишній нардеп Вадим Новинський, намісник Києво-Печерської Лаври Павло (Лебідь), а також ще близько десятка ієрархів УПЦ МП. Співрозмовник LIGA.net зазначив, що рішення РНБО не обмежувалося запровадженням персональних санкцій.

1 грудня президентЗеленський доручив уряду внести до Верховної Ради законопроєкт про неможливість роботи в Україні релігійних організацій, пов'язаних із центрами впливу в Росії.  Також президент ввів у дію персональні санкції щодо деяких представників цих релігійних організацій.

22 листопада СБУ провела обшуки у Києво-Печерській лаврі, Корецькому монастирі та Сарненсько-Поліській єпархії УПЦ МП на Рівненщині. Правоохоронці виявили там мільйони готівки, громадян Росії з «сумнівними» документами та літературу про «царя» і «єдиний народ».

28 листопада СБУ обшукала Почаївську духовну семінарію та Івано-Франківську єпархію УПЦ МП. Слідчі знайшли там численні докази проросійської пропаганди і ймовірної співпраці представників УПЦ МП з Росією.

Згодом Служба безпеки перевірила монастир УПЦ МП на Закарпатті. Там черниці закликали до «пробуждения матушки-Руси» та згадували під час молебнів московського патріарха Кирила Гундяєва.

  • Читайте також: СБУ провела обшуки у керівництва УПЦ МП на Кіровоградщині і вилучила антиукраїнську пропаганду (ФОТО)

Російська православна церква представлена в Україні своєю самоврядною частиною, яка має назву Українська православна церква (Московського патріархату).

Після надання у 2019 році автокефалії Київській митрополії у складі Константинопольського патріархату Вселенський патріарх Варфоломій заявив, що з канонічної точки зору УПЦ (МП) в Україні більше не існує. 

Також у Константинополі вже не вважають митрополита Онуфрія «митрополитом Київським». Патріарх Варфоломій вважає єдиною канонічною автокефальною церквою на території України Православну церкву України на чолі з митрополитом Київським Епіфанієм.

РПЦ не визнає відповідне рішення Константинопольського патріархату.

У лютому 2022 року митрополит Онуфрій засудив війну Росії проти України та вимагав припинити її. Митрополит звертався до Кирила, щоб той попросив Путіна припинити війну.

Очільник РПЦ навпаки ж публічно підтримав російську агресію, де-факто благословивши військових армії Росії на війну проти України.

На соборі у Києві 27 квітня 2022 року УПЦ МП формально прибрала зі свого статуту всі згадки про зв'язок з РПЦ.

Скриншот відео: LBTV/YouTube

Теги по теме
санкции российская агрессия СНБО УПЦ МП
Источник материала
Поделиться сюжетом