Росіянам варто прислухатися до Енгельса: дайджест пропаганди за 5 грудня
Росіянам варто прислухатися до Енгельса: дайджест пропаганди за 5 грудня

Росіянам варто прислухатися до Енгельса: дайджест пропаганди за 5 грудня

Війну до «останнього українця» окупанти вже, як з’ясувалося, завершили і тепер називають свої «калібри» «ракетами добра».

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав головні фейки та наративи пропаганди РФ за 5 грудня.

  1. Вибухи в Енгельсі: бумеранг завжди повертається
  2. США та ЄС відповідають «гуманітарним терористам»
  3. Кадирівці вже воюють до «останнього європейця»
  4. Про бензин в Одесі та страх Путіна

Вибухи в Енгельсі: бумеранг завжди повертається

У путінському «Плані спецоперації з визволення України від нацистів» напевно так і було записано: «5 грудня. День 285-й: на авіабазу в Енгельсі Саратовської області станеться атака дронів. Буде пошкоджено два літаки Ту-95. На аеродромі під Рязанню вибухне бензовоз. Загинуть люди. Також отримає пошкодження один із літаків».

Пєсков протягом дня посилав по коментарі з приводу ранкових інцидентів до МО РФ, але з боку військового відомства реакція з’явилася лише надвечір.

Конашенков переконував, що  ЗСУ атакували російські аеродроми радянськими БПЛА. При цьому він вжив фразу «спроба нанесення ударів». Як так сталося, що лише при «спробі» загинуло троє осіб, він не пояснює. Як, власне, й того, що ж то були за диво-радянські БПЛА, що могли пролетити сотні км російською територію, непомітно для її хваленої ППО.

Для повноти відчуттів не вистачило хіба що запевнень Конашенкова, що це просто був черговий «крок доброї волі з боку Росії».

 А у «воєнкорів» в цей час палало на тему: «Хто розпорядився зібрати всю стратегічну авіацію на одному аеродромі під відкритим небом?»

НАСПРАВДІ, «воєнкорам» варто було б тихіше «дискредитувати» російську армію», адже з 1 грудня вийшов наказ ФСБ про засекречування багатьох даних щодо війни в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ФСБ закручує гайки підтримки «СВО»

Виходячи з офіційної риторики Кремля, нагадаємо, що аеродром, де розташована стратегічна авіація – «законна воєнна ціль».

У будь-якому разі пересічним росіянам, які згідно з усіма соцдослідженнями підтримують «СВО», вже пора зрозуміти – бумеранг війни завжди повертається. А сталінська доктрина «вести війну малою кров’ю на чужій території», яку пророкували кремлівські астрологи на кшталт Суркова, відверто не працює.

Слово «сталінська» вжите не випадково. Адже у війні в Україні фактично зіткнулися дві технологічно різні епохи: жуковсько-суровікінсько-пригожинські «м’ясні» ряди на бахмутському напрямку проти ураження по-справжньому високоточною зброєю реальних, а не уявних, об’єктів військової інфраструктури.

Якщо виходити з тієї ж офіційної московської риторики, що Росія зараз воює вже не з «відсталою Україною», а з усім НАТО, то й дивуватися нема чому. У Північноатлантичному альянсі «м’ясних рядів» з «нещодавно призваних військовослужбовців» (так тепер називають в російській пресі «чмобиків») немає. А засоби технічної розвідки та високоточна зброя – є.

А російським громадянам, які досі не вірили, що безпека в «Кримнаші» шита жовтими нитками, ще одна порада: на «ядерну тріаду» (до складу якої входять Ту-95), сподіватися також не варто. Необхідно серйозно подбати про власну безпеку. І не на рівні примітивної тріади «телевізор-холодильник-бомбосховище», а на інституціональному.

Адже навіть комуніст Фрідріх Енгельс застерігав, що «не може бути вільним народ, який пригнічує інші народи. Сила, потрібна йому для придушення іншого народу, зрештою завжди повертається проти нього самого».

США та ЄС відповідають «гуманітарним терористам»

На 10-й місяць війни українці вже мають достатній досвід, аби передбачити з боку Росії так звані «удари відплати». Не забарилися вони і цього разу.

Масштабна ракетна атака відбулася. Але її оцінки серед «воєнкорів» і просто Z-блогерів дивним чином розійшлися. Одні, як зазвичай, волали про «возмездие». Інші – що не треба ці удари прив’язувати до подій в Енгельсі (адже виглядає як помста, що є манерою слабких). Тому, мовляв, це були заздалегідь підготовлені атаки.

Людина на прізвище Марков, яка називає себе «політологом»,  взагалі назвала це «масштабним  гуманітарним обстрілом України ракетами добра».

НАСПРАВДІ, для Маркова та інших російських «гуманітарних терористів» нагадаємо спільну декларацію президентів США та Франції під час нещодавнього візиту Макрона до Вашингтону. У тезовому вигляді вона виглядає так:

  • Умисне завдання ударів по цивільним особам та цивільній інфраструктурі України є військовим злочином, винні в якому повинні бути притягнуті до відповідальності.
  • Обидві країни підтверджують свою непохитну рішучість притягнути РФ до відповідальності через міжнародні механізми відповідальності, включно з Міжнародним Кримінальним судом та іншими засобами за широко задокументовані звірства та воєнні злочини, вчинені її регулярними збройними силами та довіреними особами, включаючи найманців, таких як «Вагнер» та інші.
  • Спроба Росії анексувати суверенну територію України є порушенням міжнародного права. США та Франція підтверджують незмінність підтримки своїми країнами захисту суверенітету та територіальної цілісності України, включаючи надання їй допомоги стільки, скільки потрібно.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц 5 грудня заявив, що «Путін віддає наказ про найстрашніші злочини проти України та одночасно підштовхує власну країну на катастрофічно слизьку дорогуЗапускаючи ракети по дітям, жінкам, він не тільки серйозно порушує міжнародне право, але водночас прокладає шлях до неймовірної моральної прірви».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Вот нацистская недобитая сволочь»: чому російська пропаганда накинулась на канцлера Шольца

Лідер ФРН вчергове підкреслив, що «Україна не повинна програти у цій війні, а також запевнив у готовності Берліна продовжувати надавати допомогу Києву доти, доки Росія не виведе своїх військових».

Тому російським «гуманітарним терористам з ракетами добра» є над чим замислитись. США та Євросоюз (в особі двох головних «локомотивів» його економіки – Франції та Німеччини) і не думають припиняти допомогу Україні.

Хто знає, можливо вже у недалекому майбутньому Сполучені Штати та Євросоюз знову надаватимуть гуманітарну продовольчу допомогу пересічним, але невдячним росіянам. Як це було у 90-х.

Кадирівці вже воюють до «останнього європейця»

Це цілком може знадобитися, з огляду на майбутні суди, репарації та контрибуції, ціну яких на собі відчують всі росіяни без винятку. Вони й так зараз на тлі тих же європейців та американців виглядають повними злиднями.

5 грудня Путін затвердив новий прожитковий мінімум у Росії на наступний рік у сумі 14 375 рублів. У перерахунку це 216 євро. А мінімальна зарплата в РФ встановлена на рівні 244 євро.

НАСПРАВДІ, для порівняння, просто наведемо мінімальні зарплати на Заході, який Росія регулярно збирається знищити з екранів своїх телевізорів:

  • Люксембург – €2141
  • Велика Британія – €2146
  • Бельгія – €1593
  • Ірландія – €1656
  • Нідерланди – €1756
  • Німеччина – €2031
  • Франція – €1646
  • США – €1160
  • Іспанія – €1167
  • Словенія – €1074

Кадирівський «нукер» Алаудінов, який називає себе командиром спецназу «Ахмат», заявив 5 грудня, що «війна до останнього українця завершена, тепер воюємо до останнього європейця».

Навіщо нищити європейців замість того, аби наблизити росіян до їх хоча б мінімального рівня життя, Алаудінов не пояснить. Бо ніхто нікого нікуди наближати, звісно, не збирається.

Хоча з такими природними ресурсами мали б. Наприклад, цього року кожен мешканець штату Аляска отримав свою частку від місцевих нафтових доходів – $3200. Такі виплати у США проводяться регулярно вже 40 років поспіль. Жителі російського «Аляскінського федерального округу» ніколи б ці гроші, звичайно, не побачили.

Адже Кремль, як відомо, вважає такі західні практики «розбещуючими» та «антилюдськими», тому пересічні росіяни доходів від державної природної ренти ніколи не бачили і не побачать. І не тому, що сьогодні Москву вигнали з ключового для неї нафтового європейського ринку.

А через те, що завдання для простих росіян звучить зараз просто – мовчати. В тому числі, й коли Путін 5 грудня вчергове заморожує їх накопичувальні пенсії. Цього разу до 2025 року. Вперше, нагадаємо, це відбулось у 2014-му. Росія може тільки заморожувати своїх громадян і намагатися це зробити з іноземними.

Про бензин в Одесі та страх Путіна

Після масованих ракетних атак росмедіа зазвичай смакують, як українці стоять у чергах до бюветів, магазинів, аптек і т.д. Цього разу дійшла черга й до АЗС. Мовляв, в Одесі паніка, місцеві жителі влаштували істерію з приводу пального. Історія відома і, звісно, маніпулятивна. І не тільки про Одесу.

НАСПРАВДІ, навіть коли покійний американський сенатор Маккейн казав, що «Росія – це бензоколонка, яка керується мафією і прикидається країною» це вже тоді не здавалося метафорою.

За даними GlobalPetrolPrices, у Росії – найдорожчий бензин у порівнянні з пострадянськими нафтовидобувними країнами: $0,85 ла літр. Наприклад, у Казахстані: $0,45, у Туркменістані: $0,428. Дешевше коштує бензин навіть у Киргизстані, який отримує нафтопродукти з Росії: $0,78.

Найвища середня вартість бензину у регіоні – в Узбекистані: $1,03. Проте у ньому весь автопарк переведений на газ, який тут видобувається у великій кількості. Аналогічно і в Таджикистані.

В дружньому Росії Ірані можна заправитися за $0,05, в Азербайджані — за $0,59 за літр. В Іраку за $0,51. Найдешевше у світі літр палива коштує в Венесуелі: $0,02. Але це така країна, де з девальвованих грошей реально роблять одяг. Зараз там починається дуже цікава американська історія з відсікання Росії, за якою варто спостерігати. 

Але чому ж у багатій на нафту Росії бензин дорожчий, ніж у бідному на вуглеводні Киргизстані? Річ у тім, що в ціні палива левову частку складають відрахування до бюджету. А в РФ норма його розкрадання (на державно-мафіозному рівні) дуже висока. До того ж гроші потрібні й на різні криваві забаганки кремлівського керівництва, що збожеволіло на темі «величі Росії».

Тому бензин в українській Одесі був, є і буде, а здоровий глузд в Росії вже навряд чи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Настрій росіян: тривога до кінця  

5 грудня Путін заборонив проводити мітинги в будинках органів влади та біля них, на території ВНЗ та поруч із церквами.

Тепер росіяни можуть лише заздрити тим же монголам, які 5 грудня влаштували в Улан-Баторі масштабні антикорупційні протести. Або іранцям чи китайцям.

Отже, єдине, що може запропонувати Путін росіянам, українцям, європейцям – це терор. Той самий, який, за словами Енгельса, «є здебільшого марною жорстокістю, що вчинили для власного заспокоєння люди, які самі відчувають страх».

Центр стратегічних комунікацій

Теги по теме
российская агрессия
Источник материала
Поделиться сюжетом