Система управління “Дзвін-АС” стала на озброєння України
Система управління “Дзвін-АС” стала на озброєння України

Система управління “Дзвін-АС” стала на озброєння України

На озброєння Збройних Сил України прийнято автоматизовану систему управління бойовими діями «Дзвін-АС». Про це повідомив міністр оборони України Олексій Резніков. Автоматизована система Центру оперативного керування стала на озброєння 6 грудня. Українські військові надзвичайно зацікавлені в цій системі стратегічного рівня і давно чекають її повноцінного розгортання.

Ця система навесні 2022 року успішно пройшла відомчі випробування, а згодом – державні. Наразі усі формальні процедури завершено, система офіційно стала до лав і буде працювати в інтересах Збройних Сил. Далі Генштаб буде приймати рішення щодо параметрів масштабування даної автоматизованої системи управління.

Розтрата коштів

Водночас ще в кінці листопада народний депутат Ярослав Юрчишин повідомляв, що детективи Національного антикорупційного бюро України розслідують кримінальне провадження щодо виконання дослідно-конструкторських робіт «Дзвін-АС».

За словами нардепа, Антикорупційне бюро розслідує «цілий «букет» статей кримінального кодексу, вчинених під час виконання робіт по ДКР «Дзвін-АС»: розтрату в особливо великих розмірах, недбале ставлення до військової служби, перевищення владних повноважень, в тому числі – військовими особами.

Документ НАБУ по справі «ДЗВІН-АС»

Юрчишин наголошував, що розгортання в армії системи, яка фігурує в розслідуванні НАБУ, «у найбільш відповідальний момент війни може призвести до фатальних наслідків». Оборудки із системою автоматизованого управління військом викрили розслідувачі програми Bihus Info. За інформацією журналістського розслідування, на цю систему в Міноборони витратили 4 роки та 600 млн грн.

Тоді ж Асоціація виробників озброєння та військової техніки України спростувала розповсюджену інформацію оприлюднену Bihus Info стосовно результатів виконання дослідно-конструкторських робіт по «ДЗВІН-АС».

Дзвін-АС

В умовах критичного зростання в сучасних війнах ролі просторо-часового фактора на усіх рівнях і ділянках воєнного ланцюжка застосування зброї набирає актуальності скорочення часу реакції на загрози, що виникають. Одним з ключових варіантів розв’язання проблеми фахівцями вважається автоматизація з її можливостями протистояти також і перспективним загрозам.

За експертними оцінками, проблема створення відповідних автоматизованих систем виникає з багатоплановості завдань, що існують, та пов’язаних з цим умов, які вже перевищують можливість їх охоплення людиною і навіть групою людей. Розробка української автоматизованої системи «Дзвін АС» велась з 2017 року, а завершена мала бути у 2019 році.

Автоматизована система управління військами «ДЗВІН-АС» Фото з відкритих джерел

«Дзвін АС» (виробник – компанія «Еверест») є базовою частиною єдиної автоматизованої системи управління Збройними Силами. Високоінтегрована, автоматизована система управління та контролю бойовими діями стратегічного, оперативного і частково тактичного («бригада») рівня, що дозволяє:

  • у напівавтоматичному та автоматичному режимах генерувати документи бойового управління;
  • створювати та відслідковувати картографічну інформацію;
  • отримувати вичерпні дані про власні війська;
  • отримати наявні розвіддані;
  • отримати дані про війська противника, їх поточне і перспективне забезпечення;
  • проводити розрахунки співвідношення сил і засобів, оптимальності їх застосування у різних сценаріях.

У 2019 році Генеральний штаб Збройних Сил України вперше продемонстрував стан роботи у сфері створення та впровадження на озброєння автоматизованих систем управління. Також була створена мобільна версія «Дзвін АС», яка була розгорнута в розташуванні Генштабу в межах польового пункту управління оперативного рівня. Мобільна версія використовувалася для демонстрації можливостей АСУ і одночасно забезпечувала підготовку військових фахівців. Джерело

Источник материала
Поделиться сюжетом