ТРК «Вінниччина» під час війни: місцеві посадовці і трохи астрології
ТРК «Вінниччина» під час війни: місцеві посадовці і трохи астрології

ТРК «Вінниччина» під час війни: місцеві посадовці і трохи астрології

«Ми самовіддано працювали заради саме заради вас», — кажуть в ефірі каналу глядачам, але більше схоже, що працюють там заради піару посадовців.

«Детектор медіа» продовжує масштабне дослідження якості контенту регіональних телеканалів під час великої війни. Ми регулярно проводимо кількісно-якісний моніторинг новин телеканалів східних і південних областей України. Його результати дозволяють читачам обрати джерела, які дотримуються стандартів, а медійникам — попрацювати над помилками і покращити свій інформаційний контент.

Зараз, окрім цих двох завдань, ми хочемо з’ясувати, як живуть і працюють телеканали в областях, постраждалих від російської агресії. Оскільки деякі з цих каналів не мають стабільного ефірного мовлення, об’єктом аналізу будуть програми, які вони публікують на ютуб-каналах, — не лише інформаційні, а й авторські публіцистичні програми та студійні інтерв’ю. Ми вже оглянули контент телеканалів «Погляд» (Буча, Київщина), CTV (Житомир), «КТМ» (Олександрія, Кіровоградщина), Korosten TV (Коростень, Житомирщина), «Крокус» (Біла Церква, Київщина), Like TV (Шепетівка, Хмельниччина), «ВІККА» та «Ільдана» (Черкаси), «ТБ Ізмаїл» (Одещина), «Віта ТБ» (Вінниця), ТІМ (Чернігівщина). Сьогодні черга телеканалу «Вінниччина» з Вінниці.

Телерадіокомпанія «Вінниччина» зареєстрована у 2004 році в формі громадської організації і, за даними Youcontrol, має двох власників — Ігоря Заворотного і Валентину Маркевич. У вересні 2022 року вона змінила іншого власника 50% — Олега Веретинського, який також був засновником дитячо-юнацької спортивної школи  «Прем'єр-Нива», професійного футбольного клубу «Нива» і ще  десятка компаній. Валентина Маркевич в реєстрах фігурує тільки як співвласниця телеканалу. А Ігор Заворотний, якому перейшли 50% Веретинського, в реєстрах є засновником і 100% бенефіціаром ТОВ «Київцивілбуд» зі статутним капіталом в 1378 гривень. Якщо говорити не лише про формальні записи в реєстрах, то канал має буремну історію — він належав синам лідера Комуністичної партії Петра Симоненка, а 2016 року його нібито купив регіонал Володимир Продивус. Очевидно, саме з ним був пов’язаний у структурі власності Олег Веретинський (про це свідчать компанії, засновниками яких є Веретинський і Продивус). У 2022 році Продивус боровся за право залишитися головою Федерації боксу України, зокрема підкреслюючи свій патріотизм. Чи має він досі вплив на «Вінниччину», «Детектору медіа» з’ясувати не вдалося, хоча є ознаки того, що «Київцивілбуд» і Продивус одне одному не чужі.

Сайт телеканалу зараз недоступний — видає помилку хостингу. Втім на ютуб-каналі контент оновлюється оперативно і аудиторія має доступ як до повних новинних випусків чи інших програм, так і до окремих новинних сюжетів.  Ютуб-канал створили в листопаді 2010 року, зараз у нього 11,3 тисячі підписників.

Новинні випуски записують у студії з ведучими. Тривалість випусків — від 10 хвилин до півтори години. Але останнє — радше виняток, як, приміром, підсумковий випуск року, в який запрошували багато гостей для підбиття підсумків і привітання вінничан.

Про події на фронті, втрати чи перемоги в новинах телеканалу не говорять. Новинарі зосереджені на локальних подіях, хоча часом згадують про епізоди, пов’язані з війною — наприклад, бомбардування Вінниці п’ять місяців тому, коли загинуло чимало цивільних.

Багато говорять у новинах «Вінниччини» про волонтерські ініціативи вінничан, про освіту, медицину, соціальні питання на кшталт зміни страхового пенсійного стажу чи нових правил взяття на військовий облік. Є у випусках і кримінальні новини.  Відео титрують як архівні, а фотографії, які демонструють в ефірі, зазвичай не супроводжуються згадкою про авторів.

Із  хорошого: в новинах є і люди, втім більшість контенту побудована на офіційних джерелах. Особливість новин телеканалу — це мінімум живих сюжетів: за майже два тижні я натрапила всього на пару повноцінних матеріалів із героями. Один із них — про унікальні спальники з підігрівом для воєнних, які виготовляють на базі вінницького ательє, — вийшов в ефір 10 січня.

Брак сюжетів компенсують величезною кількістю розмов в ефірі або з запрошеними до студії гостями. Не завжди це є виправданим чи справді цінним для аудиторії, радше для самих гостей. Хоча ведуча доволі професійно, живою мовою веде програму,  в новинах узагалі немає критики дій влади і взагалі будь-кого. Особливо помітна ця улесливість була у підсумковому випуску новин 29 грудня. Тоді випуск тривав майже півтори години і складався з череди спікерів і гостей студії, які звітували про рік, що минає, у своїх сферах.

«Ми самовіддано працювали заради саме заради вас», — звертається ведуча до глядачів і каже, що першим в ефірі буде опитування вінничан: чим їм запам'ятався 2022 рік. Опитування коротке: «здала КРОК (іспит для студентів-медиків, але це  в сюжеті не пояснюється, — ДМ.), «звільнення Херсона», «звільнення територій».

Втім за формою програма побудована якісно. Включення спікерів, нагадування аудиторії, хто є в ефірі, а після завершення — хто був, серія запрошених гостей. Тематика — визначні події року в кожній сфері. П'ять місяців після ракетного обстрілу Вінниці — одна з них. Про це розповідає на онлайн-звязку перший заступник міського голови Вінниці. Перше питання ведучої: які відшкодування були виплачені  і скільки домівок постраждало? Спікер відповідає інформативно і детально. Але раптом із подачі ведучої з'являється друга тема: скільки на Вінниччину перевезено підприємств і скільки переселенців отримали в області роботу. І це руйнує всю логіку й без того дуже затягнутого коментаря.

Подвійний фокус має і сюжет про підсумки криміногенної ситуації в місті.  Ведуча начитує суху інформацію, на екрані — кадри з пресконференції керівника вінницької поліції, відеоряд із затриманням якихось людей, кадри якогось нагородження поліцейських без пояснень, хто це і за що кого нагородили.

Але найдовше коментували результати року гості студії. Наприклад, представник Державної служби з надзвичайних ситуацій розповідає про свою роботу у 2002 році майже сім хвилин без втручання ведучої. Питання від неї також звертають з основної теми:  «Як поводитись під час новорічних свят?» Зокрема з генераторами і свічками, уточнила ведуча.

Довго розповідав про підсумки року  і перший заступник голови облради під девізом: «Хотів підтвердити, що винницька обласна рада за період воєнного стану працювала максимально злагоджено, системно, ритмічно і ефективно».

Слово «ефективно» звучало не раз. А потім в ефірі з'явилася тема міжрегіонального координаційного гуманітарного штабу. На зв'язку депутатка облради, координаторка Вінницького штабу, а питання про результати роботи почала здалеку: «Ідея створення штабу належить Володимиру Гройсману, міському голові Сергію Моргунову і голові облради Вячеславу Соколовому» з детальним описом місії штабу.

Коментар триває не менше шести хвилин без жодних втручань ведучої. Тему координаційного штабу продовжили і в студії. Чиновник, по суті, повторює те, що сказала його колега по раді, наголошуючи: «велика честь, що штаб погодився очолити очолити прем'єр-міністр з 2016 по 2019 роки Володимир Гройсман». Справедливості заради треба сказати, що кількість уваги в новинах до штабу Гройсмана у «Вінниччини» було набагато меншою, ніж у їхніх колег із каналу «Віта», але улесливість у висвітленні дій влади — десь на тому самому рівні.

Ще у підсумковому випуску новин були включення про підсумки у сфері охорони здоров’я, земельних питань, ситуації з переселенцями, роботи пунктів незламності. Все це було раптом спрофановано «астропрогнозом для України», який ведуча начитувала в студії без жодних посилань на будь-які джерела, посилаючись тільки на інформацію з «гороскопа для України» («Детектор медіа» не раз пояснював, що не так із гороскопами в медіа, а надто в теленовинах). Вже наостанок в ефірі з'явилося «унікальне вітання від наших захисників», у якому українські воїни вітали вінничан зі святами.

Влада і правоохоронці в новинах «Вінниччини» виглядають авторитетно і поважно. Ось новина від 27 грудня про те, що у Вінниці створять 20 пунктів для готування їжі, якщо буде блекаут. Коментує мер Сергій Моргунов. «СБУ продовжує системну роботу з викриття і притягнення до відповідальності усіх осіб,  причетних до злочинів проти  державної безпеки України» — включення речника СБУ в новинному випуску від 10 січня.  9 січня новина про триденний турнір із настільного тенісу — включення директорки департаменту освіти Вінницької міськради. Ось новина про безкоштовні імплантати для лікування уражених кісток від 4 січня — включення директорки департаменту охорони здоров'я Вінницької ОВА, яка розповідає про «цікавий проєкт», у межах якого будуть відновлювати постраждалих під час війни військових і цивільних. І оптимістичне від ведучої: «Друзі, безкоштовно. Звертайтеся за потреби. ВСЕ можна вирішити в наш час».

Втім новини, хоч і побудовані на принципі «повідомлення — включення чиновника/експерта», в більшості своїй є актуальними для аудиторії. Наприклад, до теми про нові правила взяття на військовий облік в новинах поверталися тричі:  4 січня, повідомивши про сам факт змін; 5 січня, запросивши до розмови  начальника відділу військового обліку; 10 січня — зробивши включення з адвокаткою, яка продовжила пояснювати нюанси нових правил.

В цілому новини телеканалу можна назвати актуальними і спрямованими на аудиторію: зміна страхового стажу, безкоштовне житло для переселенців, комендантська година на свята, банк обміну одягом, відновлення роботи трамвайних маршрутів — усе мало безпосередній стосунок до вінничан. Важливою інформацією можна вважати і новини, що українські боксери відмовилися приймати участь в змаганнях, поки їм не дозволили виступати під українським прапором; про презентацію патріотичної пісні «Вільні назавжди» місцевої групи; про вихід школярів на офлайн-навчання; важливою була й інформація про новонароджених у новому році.

Загальне враження від новин ТРК «Вінниччина» гіршає після перегляду програми «Влада на місцях». Плюс програми — тут є сюжети. Мінус — забагато захоплення справами влади.

У Вінниці створили лазні на колесах — польову лазню для військовослужбовців. «Ініціював створення лазні міський голова Сергій Моргунов і зазначив, що завдання тилу не лише підсилювати бойові можливості підрозділів, а й забезпечувати комфорт, наскільки це можливо», — говорить авторка сюжету і дає коментар мера. А потім ще один, уже геть не до речі. Ще в одному сюжеті: «Верещук наголосила, що Вінниччина гостинно прийняла переселенців», а також «з усіма викликами влада Вінниччини впоралася». Це сюжет про візит віце-прем'єр-міністерки Ірини Верещук на Вінниччину, яка приїхала «не з пустими руками», а з подарунками, які передала на камеру вимушеним переселенцям. Були в сюжеті й голова Вінницької ОВА Сергій Борзов, і мер Сергій Моргунов. Або от сюжет про те, як рятувальникам закупили паливо бюджетним коштом, і рятувальник дякує: «Хотілося би подякувати виконавчому комітету і керівнику, міському голові за виділення мастильних матеріалів». Хоча на це пішли гроші платників податків, а не Сергія Моргунова. Не обійшлося і без сюжету про гуманітарний вантаж для вінницьких захисників від координаційного гуманітарного  центру. Коментують у ньому перший заступник голови облради, мер, та ще й секретар міськради.

Майже немає коментарів посадовців у кримінальних новинах, які є обов'язковою частиною новинного випуску. 5 січня в новинах дали інформацію про замах на вбивство таксиста, а у випуску від 9 січня — про арешт, накладений на майно екс-міністра освіти Дмитра Табачника. Подібні новини коментують правоохоронці і представники судів. Точно немає посадовців у прогнозах погоди: більшу частину ефіру займають заставки і максимально детальний, дещо поетичний переказ передбачень синоптиків. Що ж, це все-таки краще, ніж астрологічний прогноз.

Теги по теме
Винница
Источник материала
Поделиться сюжетом