У Міноборони "за" прозорі закупівлі їжі для ЗСУ, після скандалу замовили експертизу цін
У Міноборони "за" прозорі закупівлі їжі для ЗСУ, після скандалу замовили експертизу цін

У Міноборони "за" прозорі закупівлі їжі для ЗСУ, після скандалу замовили експертизу цін

Олексій Резніков прокоментував скандал з закупівлею їжі для ЗСУ за завищеними цінами 

Міністр оборони України Олексій Резніков підтримує ініціативу, щоб зробити частину оборонних закупівельвідкритими. Про це він написав у Facebook, розповідаючи про свої зустрічі з депутатами на засіданнях двох парламентських комітетів, де йшлося про можливі зловживання при закупівлі послуг харчування для Збройних сил України.

"Цей підхід повністю відповідає моєму баченню", - зазначив він. При цьому міністр додав, що спільно з комітетами буде знайдено формат, який гарантуватиме безпеку постачальників і збереже "чутливу інформацію про ЗСУ".

Резніков вважає медіа та громадські організації, які викривають корупцію, союзниками Міноборони. "Я можу не погоджуватися з висновками чи трактовками окремих журналістів, але їхню роботу я поважаю. При цьому є абсолютно неприпустимим, щоб у публічному просторі вільно поширювалися документи оборонного відомства. Але це питання насамперед до посадових осіб Міноборони та ЗСУ", - сказав він.

Відео дня

Резніков наголосив, що звертався до СБУ не з приводу діяльності журналістів, а з приводу витоку інформації з міністерства.

Очільник Міноборони зазначив, що вже впроваджено натівську логістичну програму Logfas та розроблене західними партнерами ПЗ "Коровай" для формування у прозорий спосіб потреб Збройних сил України. За його словами, важливо, щоб був високий рівень довіри з партнерами України, бо від цього залежить, в тому числі, постачання зброї та загальна стійкість нашої оборони.

Коментуючи інформацію в ЗМІ щодо закупівельних цін для армії, Резніков зазначив, що "яєць по 17 грн за штуку в контрактах Міноборони не існує". "За такою ціною закупівлі не здійснювалися і не планувалися", - додав він.

Міністр повідомив, що розповів народним депутатам про угоди з постачальниками та "помилки у цих документах, які були знайдені наприкінці грудня". "Внаслідок чого було розпочато детальну перевірку, а самі угоди не були зареєстровані у Держказначействі. Тобто юридична процедура за ними була зупинена", - додав він.

Читайте також:
"Дуже радий": Зеленський дізнався про Leopard 2 для України під час інтерв'ю (відео)
В ОП відреагували на передачу Leopard 2 Україні: далі - "танкова коаліція"
Скандальна закупівля їжі для ЗСУ: звільнено директора відповідного департаменту - депутат

Резніков зазначив, що одночасно наприкінці грудня було відсторонено, а у січні - звільнено з Міністерства оборони керівника відповідного департаменту Богдана Хмельницького.

Міністр повідомив, що для уточнення окремих цінових параметрів в угодах замовлено експертизу Спеціалізованого державного інституту Міністерства юстиції України. "Протягом цього тижня ми плануємо зареєструвати уточнені угоди у Державному казначействі", - додав він.

Резніков розповів, що зараз у системі каталогу для харчування в армії є вибір із 409 позицій, з яких начпроди військових частин формують для бійців раціон з енергетичною цінністю 3 500 калорій на добу. "Це одночасно і крок вперед, і нові ризики. Адже тільки курятини у каталозі 7 найменувань, що передбачає різні ціни", - додав він.

Резніков розповів, що кількість скарг на якість харчування незначна, хіба що "на відсутність деяких екзотичних фруктів".

Міністр зазначив, що першим викликом у сфері забезпечення харчування ЗСУ була ліквідація монополії. "Це завдання вирішене, незважаючи на опір. Якщо у 2021 році багатомільярдний ринок харчування військовослужбовців ЗСУ де-факто контролювала одна компанія, то у 2022 році постачальників вже було шість. На 2023 рік з 14 компаній, з якими велися перемовини, укладено контракти з 8. Це робить систему забезпечення ЗСУ більш стійкою", - сказав він.

Скандал з закупівлею харчів для ЗСУ - що відомо

21 січня "Дзеркало тижня" повідомило, що Міноборони підписало угоду на 13,16 млрд грн з фірмою зі статутним капіталом у 1 тис. грн, що, на думку видання, вказує на те, що для угоди було створено "фірму-прокладку".

Видання стверджувало, що має в розпорядженні угоду Міноборони на послуги організації харчування у 2023 році військових частин, дислокованих у далеких від лінії зіткнення Полтавській, Сумській, Київській, Житомирській, Чернігівській і Черкаській областях.

23 січня у Національному антикорупційному бюро повідомили, що розпочали розслідуваннящодо закупівлі продовольства для армії ще до розголосу в ЗМІ. Зокрема, з-поміж іншого слідство перевіряє закупівлі на понад 13 млрд грн.

Попередня правова кваліфікація - ч. 5 ст.191 Кримінального Кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

24 січня заступник міністра оборони В’ячеслав Шаповалов подав у відставку на тлі скандалу, цього ж дня Кабмін звільнив його. Також після скандалу із закупівлею Міністерства оборони України продуктів для військових було звільнено директора Департаменту закупівель Богдана Хмельницького.

Нині харчування військових здійснюється за контрактами минулого року.

Вас також можуть зацікавити новини:

  • Голова МЗС натякнув на початок перемовин про постачання Україні винищувачів F-16
  • Зеленський затвердив санкції проти УПЦ МП та РПЦ: хто потрапив до списку
  • Журналісти розповіли, як змінився Зеленський за час великої війни (відео)
Теги по теме
Вооруженные силы Украины Минобороны
Источник материала
Поделиться сюжетом