Україна та ЄС обговорили подальші кроки в інтеграції енергетичних ринків
Україна та ЄС обговорили подальші кроки в інтеграції енергетичних ринків

Україна та ЄС обговорили подальші кроки в інтеграції енергетичних ринків

Україна зацікавлена брати участь у наявних інструментах ЄС, які сприятимуть розвитку електричних та газових мереж в Європі, забезпечуватимуть її доступною енергією та посилюватимуть глобальну конкурентоспроможність ЄС та України як майбутнього члена Євросоюзу

Про це йшлося під час 8-го засідання Кластера 3 (Енергетика, включаючи ядерні питання, навколишнє природне середовище, включаючи зміну клімату та цивільний захист, транспорт) Підкомітету з питань економіки та іншого галузевого співробітництва Комітету асоціації Україна-ЄС, повідомляє Міністерство енергетики України.

Україна вперше бере участь у засіданні як країна-кандидат на членство в ЄС. Українську делегацію на засіданні очолив заступник міністра енергетики з питань європейської інтеграції Ярослав Демченков.

«До початку повномасштабної війни нам вдалось успішно синхронізувати українську енергетичну систему з європейською. А наприкінці червня розпочались комерційні перетоки електроенергії. Сьогодні для нас важливо зберегти посилений політичний діалог з європейською стороною для повної інтеграції наших ринків та розширити технічні можливості для транскордонної торгівлі електроенергією між Україною та ЄС», – сказав Демченков.

У контексті дотримання Україною своїх міжнародних зобов’язань урядовець відзначив важливість призначення наглядової ради «Нафтогазу». Також підкреслив необхідність досягнення НЕК «Укренерго» повного членства в ENTSO-E та АТ «Оператор ринку» у Комітеті європейських операторів ринку.

За словами Демченкова, Україна також готова надати ЄС свої потужності для зберігання газу та приєднатися до політики спільних закупівель вуглеводнів.

Демченков повідомив, що Україна готується підписати з Євросоюзом Меморандум щодо стратегічного партнерства у сфері відновлюваних газів, а Міністерство енергетики здійснює моделювання майбутнього сталого енергосектору країни, яке буде покладено в основу Енергетичної стратегії до 2050 року.

«Пріоритет для нас – це чиста, безпечна та стійка генерація, подолання енергетичної бідності. Наше моделювання пропонує різні опції, які дозволять забезпечити Україну сталою енергетикою», – наголосив Демченков.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom

Теги по теме
энергетика
Источник материала
Поделиться сюжетом