Євросоюз продовжив економічні санкції проти РФ ще на півроку
Євросоюз продовжив економічні санкції проти РФ ще на півроку

Євросоюз продовжив економічні санкції проти РФ ще на півроку

Євросоюз продовжив економічні санкції проти РФ до 31 липня / фото REUTERS

Рада Європейського Союзу ухвалила рішення продовжити чинність економічних санкцій, пов'язаних з банківським, фінансовим та енергетичним секторами Росії, ще на шість місяців - до 31 липня.

"Рада ЄС сьогодні вирішила продовжити на шість місяців - до 31 липня 2023 року обмежувальні заходи, спрямовані проти конкретних секторів економіки Російської Федерації", - йдеться у повідомленні на офіційному сайті Ради ЄС.

Ці санкції, вперше застосовані у 2014 році у відповідь на дії Росії з дестабілізації ситуації в Україні, були значно розширені з лютого 2022 року у зв'язку з неспровокованою і невиправданою російською воєнною агресією проти України.

Відео дня

Наразі ці обмежувальні заходи складаються з широкого спектру секторальних заходів, у тому числі обмежень на торгівлю, фінанси, технології і товари подвійного призначення, промисловість, транспорт і товари розкоші. Санкції ще поширюються на заборону імпорту або перевезення морської сирої нафти і певних нафтопродуктів з Росії до ЄС, відключення від міжнародної системи грошових переказів SWIFT кількох російських банків і призупинення мовлення телеканалів та припинення видачі ліцензій деяким дезінформаційним медіа-виданням Кремля.

Читайте також:
Путін остаточно добив економіку РФ: прибуток російських банків впав у 12 разів
Угорщина накладе вето на будь-які енергетичні санкції проти РФ - Орбан

Санкції проти Росії - що відомо

31 липня 2014 року Євросоюз запровадив проти Росії економічні санкції, спрямовані на конкретні сектори економіки. Обмежувальні заходи стосуються фінансового, енергетичного і оборонного секторів РФ, а також товарів подвійного призначення.

Застосовується експортна та імпортна заборона і на торгівлю зброєю, запроваджується заборона на експортування товарів подвійного призначення для використання у військових цілях або для кінцевих споживачів товарів військового призначення у Росії, обмежується доступ РФ до окремих чутливих технологій та послуг, що можуть бути використані для розробки та пошуку родовищ нафти.

У 2022 році санкції були розширені після рішення відключити від SWIFT російські банки "Открытие", "Новикомбанк", "Промсвязьбанк", "Банк России", "Совкомбанк", "ВТБ", "ВЭБ.РФ", "Сбербанк", "Россельхозбанк", "Московский кредитный банк" та "Белорусский банк реконструкции и развития".

25 січня брюссельський кореспондент "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк повідомив, що посли ЄС схвалили продовження всіх економічних санкцій щодо Російської Федерації через війну в Україні. 

Вас також можуть зацікавити новини:

  • В Україні можуть змінитися ставки за депозитами: Нацбанк ухвалив рішення
  • В Україні підскочила ціна на популярний овоч: експерти назвали причину
  • МВФ може надати Україні пакет допомоги на $16 мільярдів - Bloomberg
Теги по теме
Евросоюз
Источник материала
Поделиться сюжетом