Bloomberg: Польща, Литва та Естонія вимагають знизити стелю цін на нафту з рф, США -—проти
Bloomberg: Польща, Литва та Естонія вимагають знизити стелю цін на нафту з рф, США -—проти

Bloomberg: Польща, Литва та Естонія вимагають знизити стелю цін на нафту з рф, США -—проти

КИЇВ. 28 січня. УНН. Дипломати ЄС у п'ятницю, 27 січня, почали обговорення щодо перегляду обмеження цін на експорт російської сирої нафти до третіх країн, яке G7 та Євросоюз встановили наприкінці 2022 року. У той час як Польща, Литва та Естонія виступають за зниження ціни до 40-50 доларів за барель, США поки не планують її змінювати, пише УНН з посиланням на Bloomberg.

Деталі

Європейський Союз погодився переглядати свій граничний рівень цін на сиру нафту кожні два місяці, що означало, що перший перегляд мав відбутися на початку січня 2023 року. За даними видання, Сполучені Штати та країни-союзники хочуть зачекати до березня, щоб переглянути "стелю цін" сирої нафти, і поки що зберегти поріг на рівні 60 доларів. За їх словами, новий механізм уже працює для обмеження цін.

Водночас коаліція на чолі з Естонією, Литвою та Польщею наполягає на зниженні ліміту ціни на сиру нафту, який вони вважають занадто високим порівняно з поточними ринковими цінами. У пропозиції, надісланій іншим державам-членам на початку цього тижня, вони посилалися на оцінки Міжнародного енергетичного агентства, згідно з якими середня ринкова ціна російської нафти становила 54 долари в грудні та 52 - в січні. Вони наполягають на зниженні ліміту десь між 40 і 50 доларами.

"Хоча обмеження ціни показало перші кроки, що воно працює, цього явно недостатньо, і ми повинні використовувати цей механізм далі. Оскільки росія планує нові напади на Україну, надзвичайно важливо чинити сильніший тиск на російську економіку та скоротити її доходи", - йдеться в документі країн, з яким ознайомилося Bloomberg News.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Атомна енергетика та алмази: економіст розповів, що може включати 10-й пакет санкцій проти рф

Крім цього, країни мають вирішити, яку нову граничну ціну встановлювати на нафтопродукти, включаючи дизельне пальне, до початку лютого. Згідно з документом, з яким ознайомилося Bloomberg, Європейська комісія запропонувала ввести ліміт у 100 доларів за барель. Нижчий поріг у 45 доларів буде встановлено для товарів зі знижкою, таких як моторні оливи та деякі мастила.

Ці обмеження будуть застосовуватися з 5 лютого, але пільговий період буде надано для суден, які перевозять продукти, придбані та завантажені до цієї дати та розвантажені до 1 квітня, згідно з проєктом постанови ЄС, пише Bloomberg. Компанії зможуть отримати доступ до ключових послуг ЄС, таких як доставка та страхування, лише якщо вони дотримуватимуться ліміту та купуватимуть відповідні продукти нижче порогу.

Зазначається, що якщо члени ЄС не зможуть досягти одностайної згоди до 5 лютого, почне діяти повна заборона на російські нафтопродукти та, ймовірно, "потрясе" ринок дизельного та інших ключових видів палива.

Нагадаємо

Bloomberg повідомило, що Європейський Союз запропонував новий раунд широких санкцій проти Білорусі за її роль у підтримці вторгнення Росії в Україну.

Теги по теме
Россия США Евросоюз санкции
Источник материала
Поделиться сюжетом