Азербайджан просить Міжнародний суд зобов'язати Вірменію допомогти у розмінуванні Карабаху
Азербайджан просить Міжнародний суд зобов'язати Вірменію допомогти у розмінуванні Карабаху

Азербайджан просить Міжнародний суд зобов'язати Вірменію допомогти у розмінуванні Карабаху

КИЇВ. 31 січня. УНН. Азербайджан закликав суддів Міжнародного суду зобов'язати Вірменію допомогти у розмінуванні територій, які вона раніше контролювала, та припинити встановлення вибухових пристроїв, які заважають громадянам Азербайджану повернутися до своїх колишніх будинків, передає УНН посилаючись на Anadolu.

Деталі

Азербайджан попросив суд у рамках більшої справи, що триває, винести екстрену постанову, щоб зобов'язати Вірменію надати інформацію про місцезнаходження пристроїв, щоб забезпечити безпечне розмінування і припинити встановлення нових мін.

«Азербайджанці продовжують отримувати серйозні травми та помирати через те, що Вірменія відмовляється ділитися інформацією, яка б могла їх врятувати», - заявив у суді заступник міністра закордонних справ Азербайджану Ельнур Мамедов.

На попередніх слуханнях Вірменія відкинула твердження Азербайджану про наземні міни як сфабриковані оборонні заходи та заявила, що вже поділилася картами розмінування та готова поділитися новими.

У понеділок Вірменія звернулася до Міжнародного суду у рамках справи з вимогою наказати Азербайджану зняти блокаду Лачинського коридору у спірному анклаві Нагірного Карабаху.

Контекст

Лачинський коридор - єдиний маршрут, яким Вірменія може постачати продовольство, паливо та медикаменти в Нагірний Карабах - регіон, визнаний на міжнародному рівні частиною Азербайджану, де проживає близько 120 000 етнічних вірмен.

Коридор був заблокований з 12 грудня, коли протестувальники, які називають себе екологічними активістами, зупинили рух, установивши намети. Азербайджан заперечує будь-яку блокаду, заявляючи, що активісти проводять законну акцію протесту проти незаконного видобутку корисних копалин.

У жовтні 2020 року азербайджанські війська витіснили сили етнічних вірмен з ділянок території, які вони контролювали з 1990-х років у Нагірно-Карабахському регіоні та навколо нього.

Наступного року Вірменія та Азербайджан подали позови до Міжнародного суду. Кожен стверджував, що інша країна порушила антидискримінаційний договір Організації Об'єднаних Націй, який підписали обидві держави.

Теги по теме
Армения Азербайджан Нагорный Карабах
Источник материала
Поделиться сюжетом