Справа MH17: суд оприлюднив доказ того, що путін особисто схвалив надання тяжкого озброєння бойовикам "днр"
Справа MH17: суд оприлюднив доказ того, що путін особисто схвалив надання тяжкого озброєння бойовикам "днр"

Справа MH17: суд оприлюднив доказ того, що путін особисто схвалив надання тяжкого озброєння бойовикам "днр"

КИЇВ. 8 лютого. УНН. Спільна слідча група (JIT) вперше оприлюднила перехоплення телефонної розмови президента рф володимира путіна з так званим головою "лнр" Ігорем Плотницьким у 2017 році. За словами слідчих, розмова є доказом того, що диктатор особисто давав вказівки щодо надання тяжкого озброєння бойовикам "днр". Про це інформує УНН, посилаючись на пресконференцію JIT щодо справи MH17. 

Цитата

"Ця розмова від 15 листопада 2017 року показує, що путін особисто брав участь у конфлікті у Східній Європі. Це також є доказом свідчень свідків, що Плотницький отримував прямі вказівки від російського керівництва.. ", - сказав представник JIT.

Деталі

У частині запису ймовірної розмови президента рф та глави так званої "лнр", путін запитує про військове забезпечення окупантів та соціально-економічну ситуацію в регіоні. Плотницький розповідає про те, що у військових рф "періодично" виникають загострення.

"Загострення періодично є, але це періодично, викликане то зміною дислокації різних військових частин, то перезмінкою. Але таких, щоби жорстоких, особливо не було... Соціально-економічна ситуація, ми як би її досить стримуємо, нівелюємо у різний спосіб, але рівень життя бажає бути кращим. У нас є питання та пропозиції, як його підвищити, але не завжди нам вдається розв'язати ці питання", - сказав він.

У відповідь путін пообіцяв "запитати колег, які намагаються допомогти з різних напрямків" про ситуацію, а також зазначив, що планує особисту зустріч з гауляйтером. Диктатор також запитав думку Плотницького щодо ініціативи колишнього українського нардепа Віктора Медведчука щодо обміну полоненими.

Гауляйтер, відповідаючи путіну, вказав, що вважає це "позитивним" рішенням, оскільки Україна начебто "блокувала і не давала можливість обміну". Він додав, що російські військовополонені нібито "страждають".

"Плотницький: Тому це ініціатива для нас як ковток чистого повітря, забрати наших людей із тієї території.

путін: У цьому випадку нам потрібно окремі деталі опрацювати. Я своїх колег попрошу, щоб вони вас підтримали, допомогли, де потрібно і що потрібно", - йдеться в перехопленій розмові.

Крім цього, на зустрічі також було опубліковано перехоплену розмову помічника самопроголошеного прем'єр-міністра АР Крим сергія аксьонова, яка свідчить, що питання постачання зброї до окупованої території України вирішував особисто путін.

"Я розмовляв із трьома людьми пам'ятаєш, останніми? Ці люди відлетіли до москви, попросили тиждень паузи, щоб... це перший (путін - ред.) приймає рішення особисто. Найперший...

Вони мене сьогодні є****, сказали що ніякий генерал, ніякий міністр, ні ш.. міністр оборони... Це все.. особисто відповідає перед народом перший", - сказав помічник аксьонова.

Доповнення

У Офісі Генерального прокурора України відреагували на публікацію ймовірно перехопленої розмови путіна та Плотницького, зауваживши, що те, про що "всі українці знали давно, сьогодні пролунало офіційно" як висновок спільної слідчої групи з розслідування катастрофи рейсу MH17.

"Тепер ні в кого немає сумнівів щодо причетності до неї найвищого керівництва рф. Саме президент країни-агресора віддав злочинний наказ про постачання озброєння угрупованням "днр" та "лнр". Саме це стало першопричиною трагедії, яка забрала життя 298 мирних людей", - відзначив генпрокурор Андрій Костін.

Раніше

17 листопада 2022 року Окружний суд Гааги оголосив рішення щодо 4 обвинувачених у справі про збиття 17 липня 2014 року літака Малайзійських авіаліній. Вироком суду Харченка, Дубінського та Гіркіна визнано винними і засуджено до довічного позбавлення волі.

Експерт з національного та міжнародного кримінального права Гюндуз Мамедов, коментуючи рішення суду, відзначив, що у Гаазі підтвердили, що російська агресія в Україні триває з 2014 року, а не з лютого 2022-го. 

Теги по теме
Украина Россия война Владимир Путин ЛНР MH17
Источник материала
Поделиться сюжетом