Минулого року кількість російських кібератак зросла на 300%, — звіт Google
Минулого року кількість російських кібератак зросла на 300%, — звіт Google

Минулого року кількість російських кібератак зросла на 300%, — звіт Google

Автори:
Валерія Буняк
Протягом лише 4 місяців повномасштабного російського вторгнення відбулося більше руйнівних кібератак на українські ресурси, аніж за попередні вісім років.

Google опублікував звіт Fog of War («Туман війни») про зміни ландшафту кіберзагроз внаслідок російської війни проти України. У ньому йдеться про те, що минулого року ворог посилив кібератаки на українців на 250% порівняно з 2020 роком. Водночас кількість кібернападів на користувачів у країнах НАТО за той самий період зросла на понад 300%. 

«У 2022 році зловмисники, підтримувані російським урядом, атакували користувачів в Україні більше, ніж у будь-якій іншій країні. Хоча ми бачимо, що вони зосереджуються значною мірою на українському уряді та військових структурах, кампанії, які ми зупинили, також демонструють фокус на критичній інфраструктурі, комунальних і державних послугах, а також ЗМІ та інформаційному просторі», — зазначили аналітики у блозі.

Вони також повідомили, що під час роботи з реагування на інциденти компанія Mandiant спостерігала більше руйнівних кібератак в Україні протягом перших чотирьох місяців 2022 року, ніж за попередні вісім років. Пік цих нападів припав саме на початок російського вторгнення.

Окрім цього, у звіті звернули увагу на те, що Росія використала ЗМІ, які відверто підтримуються державою, закриті платформ і акаунти для поширення інформаційних операцій. Google виділяє три цілі таких операцій: підірвати українську владу, зламати міжнародну підтримку України та посилити підтримку Росії у війні всередині країни. 

«Приховані російські інформаційні операції, яким ми запобігли в продуктах Google, головним чином зосереджувалися на збереженні підтримки росіянами війни в Україні, причому понад 90% цих кампаній були російською мовою», — зауважила команда Google.

Російське вторгнення спричинило загальні зміни в кіберзлочинній екосистемі Східної Європи. Наразі фахівці помітили тенденцію щодо спеціалізації програм-вимагачів. Технологія поєднує тактики різних зловмисників, а це ускладнює визначення кінцевого автора атак. 

Google припускає, що це матиме довгострокові наслідки як для координації між злочинними групами, так і для масштабів кіберзлочинності в усьому світі. 

У компанії переконані, що зловмисники з підтримкою російського уряду продовжуватимуть здійснювати кібератаки проти України та партнерів НАТО. Окрім цього, Кремль лише посилить руйнівні атаки та збільшить масштаби інформаційних операцій у відповідь на події на фронті. 

Нагадаємо, у січні цього року зафіксували понад 20 мільйонів кібератак на український держсектор. Як зазначили у звіті «Платформи прав людини», за цей час у відкритих джерелах зафіксували повідомлення про кібератаки на сайти інформаційного агентства «Укрінформ», Чернігівської обласної військової адміністрації, Чернігівської міської ради, Департаментів цивільного захисту та оборонної роботи Чернігівської, Новгород-Сіверської, Ніжинської та Корюківської райрад, а також інтернет-провайдери «Копійка» та «Ком і Тех».

МediaSapiens також повідомляв про те, що 12 лютого сайт штаб-квартири Сил спеціальних операцій НАТО зазнав кібератаки від ймовірно російських хакерів і на деякий час перестав працювати. 

Фото: Diverse Stock Photos/Flickr

Теги по теме
российская агрессия Google
Источник материала
Поделиться сюжетом