Штам коронавірусу "Кракен" зафіксували вже в шести областях України
Штам коронавірусу "Кракен" зафіксували вже в шести областях України

Штам коронавірусу "Кракен" зафіксували вже в шести областях України

Новий штамм виявили у шести областях \ фото УНІАН

Штам коронавірусу Omicron XBB.1.5 "Кракен" вже зафіксовано в шести областях України.

Про це повідомляє Центр громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я. "Референс-лабораторія з діагностики ВІЛ/СНІДу, вірусних та особливо небезпечних патогенів ЦГЗ за результатом секвенування цього тижня підтвердила у пацієнтів мутацію варіанту Omicron XBB.1.5 коронавірусу SARS-CoV-2 ще у двох областях: Львівській та Черкаській", - сказано в повідомленні.

При цьому зазначається, що вже шість областей мають підтверджений варіант нового штаму: Сумська, де був перший пацієнт, Закарпатська, Тернопільська, Одеська, Черкаська та Львівська області.

Відео дня
Читайте також:
Коронавірус "втік" з китайської лабораторії: WSJ дізнався нові дані влади США
Коронавірус все ще викликає надзвичайне занепокоєння, існує постійний ризик - ВООЗ

В ЦГЗ зазначають, що штам переноситься пацієнтами легше, проте він має здатність передаватися швидше. Аби захистити себе та своїх близьких, потрібно вакцинуватися та робити бустерні щеплення.

В повідомленні зазначається, що доступна та безоплатна вакцинація проти COVID-19 - це найбільш ефективний метод запобіганню тяжких наслідків захворювання. Щеплення проти COVID-19 доступне для усього дорослого населення та дітей від 5 років.

Раніше в ЦГЗ МОЗ повідомляли, що обмежені в даних, проте судячи з доступної інформації, і що підтверджує ВООЗ — Omicron XBB.1.5 швидше передається і таким чином сприятиме збільшенню випадків у всьому світі та в Україні відповідно. Інформації щодо тяжкості захворювання, пов’язаного з XXB.1.5 поки недостатньо, але оцінки тривають.

Штам коронавірусу "Кракен" в Україні

Штам коронавірусу "Кракен" виявили в Україні 24 січня. Тоді "Кракен" знайшли у Сумській області у людини, яка не пройшла курс вакцинації.

Через два дні міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко заявив, зо через те, що знайшли новий штам коронавірусу  "Кракен", не очікуються якісь критичні наслідки для українців.

Вас також можуть зацікавити новини:

  • "Кракен" в Україні: у МОЗ сказали, чи загрожують серйозні проблеми через новий штам коронавірусу
  • Коронавірус все ще викликає надзвичайне занепокоєння, існує постійний ризик - ВООЗ
Теги по теме
Коронавирус Коронавирус в Украине
Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны