Перша надрукована на 3D-принтері ракета запустилася, але не вийшла на орбіту
Перша надрукована на 3D-принтері ракета запустилася, але не вийшла на орбіту

Перша надрукована на 3D-принтері ракета запустилася, але не вийшла на орбіту

Інноваційний космічний корабель компанії Relativity Space, призначений для доставляння легких супутників на орбіту, злетів із космодрому увечері 22 березня. Після того, як перший ступінь ракети витратив своє паливо, вона відокремилася. Але двигун другого ступеня спалахнув лише на короткий час, залишивши ракету без достатньої потужності для досягнення орбіти. Про подальшу долю ракети не повідомляється. Подробиці оприлюднять після аналізу польотних даних, передає CNBC.

Перша надрукована на 3D-принтері ракета запустилася, але не вийшла на орбіту - Фото 1

Сама компанія запуск вважає за успішний. Хоча ракета не досягла орбіти, вона довела, що надрукований на 3D принтері космічний корабель може витримати суворі умови польоту.

Довжина ракети – 33,5 метра, діаметр – 2,2 метра. При цьому 85 відсотків її маси надруковано на найбільших у світі металевих 3D-принтерах. Виробництво зайняло 60 днів. Це найбільший об’єкт, колись надрукований на 3D-принтері.

Ракета працює на рідкому кисні й рідкому природному газі. Надалі вона зможе виводити на низьку навколоземну орбіту до 1250 кілограмів вантажу. Такі ракети повинні бути помітно дешевшими за традиційні через скорочення трудовитрат при виробництві.

Запустити надруковану ракету вдалося з третьої спроби. Перший запуск був запланований на 8 березня, але в останній момент його відклали через проблеми з температурою палива. Другу спробу 11 березня було скасовано через проблеми з тиском палива.

Мета компанії Relativity – створити ракету, що на 95 відсотків складається з 3D-друку. У майбутньому створення більшої ракети Terran R, яка здатна вивести на низьку навколоземну орбіту корисне навантаження вагою 20 тисяч кілограмів. Компанія вже підписала контракти на комерційні запуски на суму 1,65 мільярда доларів.

Источник материала
loader
loader