Не сприяйте злочину агресії: Швейцарія має дозволити реекспорт зброї в Україну – посол
Не сприяйте злочину агресії: Швейцарія має дозволити реекспорт зброї в Україну – посол

Не сприяйте злочину агресії: Швейцарія має дозволити реекспорт зброї в Україну – посол

КИЇВ. 27 березня. УНН. Традиція нейтралітету Швейцарії у зовнішній політиці не повинна включати блокування реекспорту швейцарської зброї в Україну, заявила у понеділок посол України у Швейцарії, додавши, що зброя вкрай потрібна для перемоги у війні проти росії. Про це УНН інформує посилаючись на Reuters.

Деталі

Виступаючи перед Reuters у посольстві України у Берні, Ірина Венедіктова сказала, що нейтралітет та реекспорт зброї в Україну слід розглядати як окремі питання.

"Я поважаю швейцарський нейтралітет, тому що він є опорою швейцарської держави", - сказала вона. "Але я щодня наголошую, що нейтралітет і реекспорт — це два абсолютно різні терміни".

"Ми не просимо: "Віддайте нам свою зброю". Ми просто просимо не блокувати (реекспорт)… не сприяти цьому злочину агресії", - сказала Венедіктова.

"Весь світ спостерігає, і весь світ очікує справедливого становища, лише справедливого становища".

Венедіктова сказала, що очікує, що Швейцарія дуже скоро змінить свою позицію, оскільки підтримка реекспорту швейцарської зброї до України посилиться.

"Нам потрібна ця зброя та боєприпаси якнайшвидше", - сказала посол. "Це питання виживання нашого народу, нашої нації, нашої держави".

Що було раніше

Цього місяця уряд Швейцарії заявив, що не змінить свою давню політику заборонибудь-якій країні, яка купує швейцарську зброю, відправлятиме її стороні в конфлікті.

Швейцарія відхилила запити Німеччини, Данії та Іспанії на реекспорт швейцарської військової техніки до України.

Швейцарія, однак, ухвалила санкції Європейського Союзу проти росії у зв'язку із вторгненням, яке вона неодноразово засуджувала.

Опитування громадської думки, опубліковане Інститутом Сотомо в Цюріху наприкінці січня, показало, що 55% респондентів виступають за реекспорт швейцарської військової техніки в Україну.

Теги по теме
война Оружие Швейцария
Источник материала
Поделиться сюжетом