У Facebook заблокували фейкову сторінку Волинської поліції
У Facebook заблокували фейкову сторінку Волинської поліції

У Facebook заблокували фейкову сторінку Волинської поліції

Регіональні спільноти кілька днів поспіль поширювали з фейкової сторінки резонансне повідомлення.

У регіональних фейсбук-спільнотах три дні поспіль поширювали інформацію зі сторінки із назвою «Волинська поліція». Інформацію про розшук небезпечного злочинця, яка не відповідає дійсності, перепублікували понад 17 тисяч разів, повідомили фактчекери ініціативи «Нота Єнота».

Через резонанс у соцмережі, пов’язаною із інформацією про злочинця, сторінкою «Волинська поліція.» почали цікавитися регіональні журналісти. Першою на ознаки фейковості звернула увагу журналістка Вікторія Мамотюк.

Про сторінку поінформували працівників Головного управління Нацполіції Волинської області.

«Повідомляємо, що поліція Волинської області має лише одну офіційну сторінку в мережі фейсбук за цим посиланням. Будь-яка інформація, яка розповсюджується на інших фейкових сторінках, є неправдивою. Просимо громадян не поширювати неперевірену інформацію, яка не відповідає дійсності», – написали правоохоронці, а також повідомили, що повідомленні про розшук злочинця, про якого інформувала фейкова сторінка не відповідає дійсності.

Після численних скарг від поліції та громадян до компанії Мeta увечері понеділка, 27 березня, фейкову сторінку заблокували.

«Мета такого поширення інформації – підірвати довіру до держави, до поліції в цьому конкретному випадку, спотворити емоції людей і наштовхувати на думку, що все ще гірше, ніж могло видаватись. Тобто фейки – неправдива інформація – спотворюють справжню картину, а отже шкодять. Варто задуматись, чи в такий тривожний час потрібно поширювати й коментувати інші фейки з незрозумілих ресурсів. Чи допомагають вони людині і чим? Чи сприяють перемозі? Чи взагалі ваше поширення фейку покращує ситуацію або змінює її? Якщо ні – то слід пройти повз таку інформацію, а ще краще – поскаржитись на неправдиву сторінку», – прокоментувала речниця поліції Волинської області Ольга Бузулук.

Фото: Konkurent, notaenota1 / facebook

Теги по теме
полиция
Источник материала
Поделиться сюжетом