Ще три тисячі років тому у Європі вживали психотропи
Ще три тисячі років тому у Європі вживали психотропи

Ще три тисячі років тому у Європі вживали психотропи

Вчені виявили докази того, що в Європі вживали психоактивні речовини в епоху бронзи, можливо, в рамках стародавніх ритуалів. Про це пише CNN.

Сліди алкалоїдних речовин рослинного походження, які, як відомо, впливають на сприйняття та викликають марення та ейфорію, збереглися у пасмі людського волосся приблизно 3 000 років тому. Дослідники знайшли волосся разом з іншими похоронними артефактами в похоронній печері Ес-Каррікс на Менорці, одному з Балеарських островів біля східного узбережжя Іспанії в Середземному морі.

Хімічний аналіз виявив наявність у волоссі стимулятора ефедрину. Аналіз також виявив атропін і скополамін - обидва є психоактивними сполуками, які можуть викликати дезорієнтацію, сенсорні порушення та яскраві галюцинації, повідомили дослідники.

Вживання наркотиків серед людей - це практика, якій вже тисячі років і яка ґрунтується на доказах, раніше виявлених в Євразії та Америці. Але в Європі присутність рослин, що змінюють свідомість, у доісторичних місцях дала археологам неповну картину. Досі вони не мали доказів того, що люди в стародавніх громадах вживали рослини в їжу, говорить провідний автор дослідження Еліза Герра-Доче, доцент доісторичного періоду в Університеті Вальядолід в Іспанії. Завдяки цим новим даним науковці мають ранні свідчення вживання наркотиків у доісторичні часи Європи.

Теги по теме
ученые Наркотики История
Источник материала
Поделиться сюжетом