Цифровий авторитаризм: в ISW проаналізували закон про боротьбу з ухилянтами в Росії
Цифровий авторитаризм: в ISW проаналізували закон про боротьбу з ухилянтами в Росії

Цифровий авторитаризм: в ISW проаналізували закон про боротьбу з ухилянтами в Росії

Так, 11 квітня російська держдума ухвалила у третьому читанні цікавий законопроєкт. Він передбачає створення цифрового єдиного реєстру громадян Росії, які підлягають призову на військову службу.

Росіяни від війни не втечуть

Згідно з цим законопроєктом, цифровий реєстр використовуватимуть російські військкомати. З його допомогою вручатимуть повістки.

В Інституті з вивчення війни зауважили, що єдиний реєстр збирає персональну ідентифікаційну інформацію, зокрема:

  • медичні дані;
  • дані про освіту;
  • дані про місце проживання;
  • статус іноземного громадянства;
  • страхові та податкові дані.

Їх отримують від багатьох російських юридичних осіб, включаючи податкову службу, слідчі органи, суди, медичні установи, фонд пенсійного та соціального страхування, центральну виборчу комісію та федеральні й місцеві органи влади.

Ухилянти будуть обмежені в правах

Здавалося б, виписали повістку, але ж можна її проігнорувати. Але в Росії вирішили закрутити гайки усім ухилянтам. Ті, кого призвали, не мають права покидати країну. Їм також необхідно упродовж 20 днів з моменту вручення повістки з'явитися до військкомату.

Якщо ж особа через 20 днів не з'явилася, то їй, згідно з відповідним законом, забороняють:

  • керувати транспортними засобами;
  • купувати або продавати нерухомість;
  • брати кредити.

Один з високопоставлених російських законодавців заявив, що відповідний закон виправить певні бюрократичні недоліки. Мовляв, їх виявили під час так званої часткової мобілізації, яку у Росії запровадили у вересні 2022 року.

Цікаво, що деякі російські воєнкори похвалили закон. Вони вважають, що його ухвалення – приклад здорової взаємодії між російськими громадянським суспільством і урядом. Зауважимо, що вони й виступають за агресивнішу політику формування збройних сил Росії.

  • В Інституті з вивчення війни підкреслюють, що Кремль "ухвалив закон про використання інструментів цифрового авторитаризму". А його мета – оцифрування та підвищення ефективності видачі повісток. Крім того, це метод боротися з ухилянтами.
  • Укладачі звіту зауважили, що раніше прогнозували бажання Кремля посилити контроль над населенням. Для цього усередині країни мали б поєднати заходи соціального контролю радянського зразка з великими даними та інформаційними технологіями 21 століття.
  • Аналітики нагадали, що Росія вже використовувала розпізнавання облич, QR-коди та технологію географічного відстеження мобільних пристроїв. Таким чином усередині країни гарантували дотримання "драконівського карантину" у 2020 році.
Теги по теме
Россия
Источник материала
loader
loader