19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Конституційний Суд перевірить конституційність «харківських угод»
Конституційний Суд перевірить конституційність «харківських угод»

Конституційний Суд перевірить конституційність «харківських угод»

Конституційний Суд перевірить конституційність «харківських угод»

Відповідне звернення до КСУ подали 49 народних депутатів.

Конституційний Суд відкрив провадження щодо відповідності Основному закону так званих «харківських угод». Суддею-доповідачем у справі визнано Сергія Головатого, йдеться на сайті КС.

«Друга колегія суддів Другого сенату 13 квітня 2023 року відкрила конституційне провадження у справі за конституційним зверненням 49 народних депутатів України про надання висновку щодо конституційності Угоди між Україною та Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України від 21 квітня 2010 року, ратифікованої Законом України «Про ратифікацію Угоди між Україною та Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України» від 27 квітня 2010 року № 2153–VI», – зазначили в КСУ.

Депутати, які звернулися до КСУ стверджують, що відповідна угода не відповідає принципам забезпечення національної безпеки. Крім того, у зверненні йдеться про відсутність нормативно-правової бази для вчинення міжнародної угоди такого змісту, а також про невідповідність вказаної угоди статті 17 Основного Закону України. 

«На одному із засідань Велика палата Суду визначить форму конституційного провадження у цій справі», – додали в КСУ.

Нагадаємо, 21 квітня 2010 року тодішніми українським президентом Віктором Януковичем та главою Росії Дмітрієм Мєдвєдєвим були підписані так звані «харківські угоди», які й продовжили термін базування Чорноморського флоту РФ в Україні. З української сторони головним ідеологом їх укладення був тодішній перший віцепрем'єр Андрій Клюєв за підтримки секретаря РНБОУ Раїси Богатирьової, котра дісталася Віктору Януковичу у спадок від Віктора Ющенка, і, зрозуміло, прем'єра Миколи Азарова. Зовнішньополітичний напрямок в адміністрації президента Януковича тоді курував Андрій Гончарук, а Міністерство закордонних справ очолював Костянтин Грищенко.

Державне бюро розслідувань влітку 2022 рокузавершило досудове розслідування щодо колишнього президента Віктора Януковича та прем'єр-міністра Миколи Азарова у справі про державну зраду України за попередньою змовою групою осіб щодо імплементації так званих «Харківських угод». Також у справі фігурують низка міністрів уряду Азарова. Зокрема повідомлено пропідозру та оголошено в розшук тодішніх міністрів оборони Михайла Єжеля, юстиціїОлександра Лавриновича та закордонних справ України Костянтина Грищенка.

Про розслідування справи Харківських угод та посадовців, які брали безпосередню участь в їх узгодженні, читайте в статті Тетяни Силіної «Чи не вийде справа про Харківські угоди в пароплавний гудок?»

Источник материала
Поделиться сюжетом