Жадан: Це війна Пушкіна проти Шевченка, хочемо ми цього чи ні
Жадан: Це війна Пушкіна проти Шевченка, хочемо ми цього чи ні

Жадан: Це війна Пушкіна проти Шевченка, хочемо ми цього чи ні

Український письменник Сергій Жадан назвав війну Росії проти України війною Пушкіна проти Шевченка. Про це він сказав в інтерв'ю "Українській правді", яке вийшло 25 квітня.

- Безперечно це війна Пушкіна проти Шевченка, хочемо ми цього чи не хочемо, - заявив Жадан.

На думку Сергія Жадана, Харків не зауважив зникнення пам’ятника Пушкіна, який знесли у листопаді 2022 року.

- Насправді це історичний пам'ятник у Харкові, він має за собою дуже цікавий бекграунд і контекст. Історично вулиця Пушкінська називалася вулиця Німецька. Наскільки я знаю, це до сторіччя народження Пушкіна її перейменували на Пушкінську, поставили там цей пам'ятник, і він був об'єктом нападу першої групи українських націоналістів під проводом Миколи Міхновського. Мало хто пам'ятає, але український націоналізм офіційно народився в Харкові. Група Міхновського почала працювати в Харкові. І одним із перших об'єктів їхньої діяльності був саме пам'ятник Пушкіну, який вони спробували підірвати, і в них нічого не вийшло. Погано заклали вибухівку, і там в довколишніх будинках вилетіло кілька сотень вікон, а пам'ятник вцілів, - розповів письменник.

За словами письменника, Україна завдає росіянам втрат в культурному сенсі, тому що відбувається величезна переоцінка і переосмислення України в світі.

- Насправді відбувається величезна переоцінка і переосмислення України в світі. Те, що я говорю, що про нас далі не знають, так, про нас далі не знають, але про нас дуже хочуть дізнатися. І є великий інтерес до України. Безперечно, він спровокований війною. Але тут важливо, щоби все це не звелося лише до кон'юнктури. Україна повинна показати, що крім цієї біди, що у нас передусім є наші цінності, у нас є основи, і ми не виникли 24 лютого 2022 року. Це такі речі, які можна пояснити передусім культурно, - сказав він. 

Сергій Жадан додав, що для світу є певним відкриттям, що Малевич – це український художник та багато інших театральних діячів, кіно, музики теж є українськими авторами і не треба їх асоціювати з Росією. 

Вибираючи між Андруховичем та Забужко, Жадан образ першого. Письменник пояснив, що більш відчуває його.

- Я ні в якому разі не є проти Забужко, але це про суб'єктивність сприйняття літератури. Для мене суб'єктивно Андрухович мій автор, Оксана Стефанівна менш моя авторка, - заявив він. 

У жовтні 2022 року українському письменнику, перекладачеві і музиканту Сергію Жадану присудили Премію миру німецьких книгарів. Того ж місяця українського поета і письменника Юрія Андруховича було нагороджено премією Генріха Гейне. Оксана Забужко у березні 2022 року виступила в Європарламенті і сказала, що Європа переживає найтемніші часи з 1939 року.

Источник материала
Поделиться сюжетом