Європарламент хоче пришвидшити випуск боєприпасів для України, але є проблема
Європарламент хоче пришвидшити випуск боєприпасів для України, але є проблема

Європарламент хоче пришвидшити випуск боєприпасів для України, але є проблема

Європарламент готовий збільшити випуск боєприпасів та ракет для України, але для цього потрібно забезпечити відповідну законодавчу базу. У вівторок Європарламент ухвалив рішення терміново зайнятися законопроектом про збільшення виробництва боєприпасів та ракет у Є. Про це йдеться у комюніке зі Страсбурга, де проходить пленарна сесія Європарламенту.

За пропозицію ініціювати термінову процедуру щодо проекту закону про підтримку виробництва боєприпасів (ASAP), поданого Європейською комісією  3 травня, проголосували 518 депутатів. Проти виступили 59, утримався 31 депутат.

Очікується, що Європарламент призначить переговорну групу та планує розпочати голосування щодо законопроекту на наступному пленарному засіданні, яке відбудеться 31 травня – 1 червня у Брюсселі. Потім відбудуться перемовини з Радою ЄС для досягнення політичної угоди, за яку депутати потім проголосують на пленарному засіданні у липні.

У понеділок парламентарі ЄС провели дебати з членом Єврокомісії з внутрішнього ринку Євросоюзу Тьєррі Бретоном з законодавчої ініціативи Єврокомісії.

У Європарламенті пояснюють, що закон ASAP «спрямований на термінове постачання боєприпасів та ракет в Україну та допомогу державам-членам у поповненні своїх запасів». Вводячи цільові заходи, включаючи фінансування у розмірі 500 млн євро, цей закон передбачає збільшення виробничих потужностей ЄС та «вирішення проблеми поточної нестачі боєприпасів, ракет та їх компонентів».

Країни Європейського Союзу розпочнуть відправку Україні боєприпасів на мільярд євро зі своїх складів протягом найближчого часу. Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль у Telegram. Він нагадав, що країни Євросоюзу пообіцяли поставити Україні боєприпаси вартістю 2 млрд євро. «Країни-члени ЄС вже зараз надішлють боєприпаси зі своїх складів на 1 млрд євро. Ще 1 млрд євро Євросоюз виділяє на їхні спільні подальші закупівлі для України», – уточнив глава уряду. Шмигаль також звернув увагу, що Європа збільшує можливості виробництва боєприпасів. На цю сферу спрямують ще 1 мільярд євро.

 

Источник материала
loader
loader