Вчені вперше зафіксували полярний циклон на Урані
Вчені вперше зафіксували полярний циклон на Урані

Вчені вперше зафіксували полярний циклон на Урані

Вчені NASA вперше отримали вагомі докази існування полярного циклону на Урані. Досліджуючи радіохвилі, які випромінює крижаний гігант, вони виявили явище на північному полюсі планети. Висновки підтверджують широку істину про всі планети із значною атмосферою в нашій Сонячній системі: незалежно від того, чи складаються планети в основному з каменю чи газу, їхня атмосфера має ознаки закрученого вихору на полюсах.

Вчені давно знають, що південний полюс Урана має властивість завихрення. Зображення NASA «Вояджер-2» вершин метанових хмар показало, що вітер у полярному центрі обертається швидше, ніж над рештою полюса. Інфрачервоні вимірювання «Вояджера» не спостерігали температурних змін, але нові висновки, опубліковані в Geophysical Research Letters, спостерігали.

Використовуючи величезні антенні антени дуже великої решітки в Нью-Мексико, вони зазирнули під хмари крижаного гіганта, визначивши, що циркулююче повітря на північному полюсі здається теплішим і сухішим — характерні ознаки сильного циклону. Спостереження, зібрані в 2015, 2021 і 2022 роках, зайшли глибше в атмосферу Урана, ніж будь-які раніше.

«Ці спостереження говорять нам набагато більше про історію Урана. Це набагато більш динамічний світ, ніж ви могли б подумати», — сказав провідний автор Алекс Акінс з Лабораторії реактивного руху НАСА в Південній Каліфорнії. «Це не просто блакитна газова куля. Багато чого відбувається під капотом».

Це зображення Урана було зроблено космічним кораблем NASA “Вояджер-2” у 1986 році. Авторство зображення: NASA/JPL-Caltech

Сьогодні Уран демонструє більше уваги завдяки положенню планети на орбіті. Це довгий шлях навколо Сонячної системи для цієї зовнішньої планети, займаючи 84 роки, щоб пройти повне коло, і протягом останніх кількох десятиліть полюси не були спрямовані на Землю. Приблизно з 2015 року вчені отримали кращий огляд і змогли заглянути глибше в полярну атмосферу.

Інгредієнти для циклону

Циклон на Урані, компактної форми з теплим і сухим повітрям у його центрі, дуже схожий на ті, які помітив NASA Cassini на Сатурні. Завдяки новим відкриттям циклони (які обертаються в тому ж напрямку, в якому обертається їх планета) або антициклони (які обертаються в протилежному напрямку) тепер ідентифіковані на полюсах кожної планети нашої Сонячної системи, за винятком Меркурія, який не має істотна атмосфера.

Але на відміну від ураганів на Землі, циклони на Урані та Сатурні не утворюються над водою (на жодній планеті, як відомо, немає рідкої води), і вони не дрейфують; вони замкнені на полюсах. Дослідники будуть уважно спостерігати, як розвиватиметься цей щойно відкритий циклон Урана в найближчі роки.

«Чи тепле ядро, яке ми спостерігали, представляє ту саму високошвидкісну циркуляцію, яку бачив «Вояджер»?» — запитав Акінс. «Чи в атмосфері Урана є циклони? Той факт, що ми все ще з’ясовуємо такі прості речі про те, як працює атмосфера Урана , викликає у мене бажання дізнатися більше про цю таємничу планету».

Десятирічне опитування Національної академії наук про планети та астробіологію 2023 року визначило пріоритет дослідження Урана. Готуючись до такої місії, планетологи зосереджені на зміцненні своїх знань про таємничу систему крижаного гіганта.

Источник материала
loader
loader