Китай піднімає з дна загиблі в 1941 році військові кораблі Британії заради металу. Лондон: Вандалізм
Китай піднімає з дна загиблі в 1941 році військові кораблі Британії заради металу. Лондон: Вандалізм

Китай піднімає з дна загиблі в 1941 році військові кораблі Британії заради металу. Лондон: Вандалізм

Китай заради металу піднімає з дна потоплені 1941 року британські військові кораблі. У Лондоні це назвали вандалізмом. Про морські роботи китайців на узбережжі Малайзії повідомив портал новин Військово-морського інституту США.

Повідомляється, що операція китайців викликана пошуками металобрухту, алюмінію та латунної арматури — корабель Chuan Hong 68 використав великий днопоглиблювальний кран, щоб зібрати лом з уламків лінкору HMS Prince of Wales (52) та лінійного крейсера HMS Repulse.

Обидва кораблі були потоплені японськими бомбардувальниками 10 грудня 1941 року, за кілька днів після атаки на Перл-Харбора, внаслідок чого загинуло 840 моряків.

Місце аварії розташоване в розширеній економічній зоні Малайзії. Місцева влада повідомила, що розслідує повідомлення про розграбування двох кораблів і виявлення матеріалів на прибережному сміттєзвалищі, які могли належати їм.

У матеріалі сказано, що китайці шукають високоякісну сталь, яку використовують для будівництва британських кораблів — її можна було використовувати у виробництві ядерної зброї та її випробуваннях.

Музей Королівського флоту Великої Британії відреагував на роботи китайців, назвавши їх "очевидним вандалізмом".

"Ми засмучені та стурбовані очевидним вандалізмом з метою отримання особистої вигоди. Кораблі позначені як військові могили. Ми засмучені втратою військово-морської спадщини і тим впливом, який це чинить на розуміння історії нашого флоту", — сказано в заяві.

  • 8 квітня 2023 року Китай розпочав військові навчання з оточення Тайваню після зустрічі спікера Палати представників США Кевіна Маккарті з головою Китайської Республіки.
  • Того ж дня республіканець Майкл Маккол заявив, що США можуть направити свої війська на Тайвань, якщо туди вторгнеться КНР. 12 квітня лідер Китаю Сі Цзіньпін наказав армії зосередитися на військовому вишколі для готовності до "реальних бойових дій".
  • 23 квітня МЗС Франції висловило занепокоєння у зв'язку із заявами китайського посла в Парижі, який засумнівався у приналежності Криму до України та суверенітеті пострадянських держав загалом.

Теги по теме
Великобритания
Источник материала
loader
loader