19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Facebook заблокував допис Ірени Карпи про Вікторію Амеліну
Facebook заблокував допис Ірени Карпи про Вікторію Амеліну

Facebook заблокував допис Ірени Карпи про Вікторію Амеліну

Адміністрація Facebook вказала на «мову ворожнечі», якого у дописі не було.

Допис української письменниці Ірени Карпи у соцмережі Facebook про її подругу, письменницю Вікторію Амеліну, яка загинула внаслідок російського ворожого обстрілу Краматорська, здійсненого у вівторок, 27 червня, адміністрація соцмережі заблокувала, ідентифікувавши у ньому нібито «мову ворожнечі». Ірена Карпа оприлюднила скріншот блокування та виклала наново свій допис.

У дописі Ірени Карпи вона максимально толерантно описує свої почуття та переживання з приводу втрати Вікторії Амеліної, з якою підтримувала дружні відносини, і яку чекала на річну резиденцію у Франції, сподіваючись на більш тісне письменницьке спілкування. Жодної агресивної, негативно забарвленої лексики допис не містить.

У коментарях до допису, опублікованого замість заблокованого, Ірена Карпа повідомила, що поскаржилася в техпідтримку Facebook на неадекватне блокування.

«Я його (механізм оскарження – ред) задіюю. Мені щоразу відмовляють», — зазначила вона.

Частина дописувачів висловили припущення, що така ситуація є наслідком активності російських та проросійських ботів, які масово вдаються до скарг на українські дописи від рейтингових у соцмережі авторів.

«Російська ботоферма пише скарги на ці пости, особливо, в тих хто, має багато підписників — по їх пропаганді вбито два генерала і 50 офіцерів в Краматорську, а не українська письменниця, вони дуже активно в себе пропихають версію про генералів і блокують всю правду, як можуть», — зокрема прокоментувала Олена Захарченко з «Центру контентаналізу».

Тим часом керівниця Українського інституту книги Олександра Коваль порадила розповісти про цю ситуацію у міжнародному ПЕН.

«Я думаю, що треба поскаржитися в PEN International PEN America і попросити їх втрутитися. В наших спогадах про Віку нема закликів вбивати росписьменників», — написала вона.

Редакція MediaSapiens звернулася за коментарем до Facebook з приводу цієї ситуації та очікує на відповідь.

Нагадаємо, напередодні стало відомо, що письменниця Вікторія Амеліна померла 1 липня в лікарні ім. Мечникова в Дніпрі. Вона дістала важке поранення під час ракетного обстрілу Краматорська 27 червня. Вікторія вечеряла з делегацією колумбійських журналістів та письменників у ресторані Ria Lounge у центрі міста, коли російські окупанти завдали ракетного удару по цій будівлі.

Прощання із загиблою під час обстрілу Краматорська письменницею Вікторією Амеліною у Києві відбудеться завтра, 4 липня, о 12:00 у Михайлівському золотоверхому соборі.

Чин похорону проведуть 5 липня о 15:00 у Гарнізонному храмі Петра і Павла у Львові. Поховають письменницю на Личаківському цвинтарі.

Як відомо, дебютний роман Вікторії Амеліної «Синдром листопаду, або Homo Compatiens» вийшов 2014 року. Книга ввійшла в десятку найкращих прозових видань за версією премії «ЛітАкцент року — 2014», наступного року була перевидана, і увійшла до короткого списку Премії Валерія Шевчука.

Тексти Вікторії Амеліної публікувалися в перекладах польською, чеською, німецькою, нідерландською та англійською мовами. Нещодавно роман «Дім для Дома» було перекладено іспанською мовою.

У 2021 році Вікторія стала лауреаткою літературної Премії імені Джозефа Конрада. Того ж року заснувала Нью-йоркський літературний фестиваль, що відбувався в селищі Нью-Йорк у Бахмутському районі Донецької області.

З літа 2022 року Вікторія Амеліна приєдналася до правозахисної організації Truth Hounds, з командою якої вона працювала як документаторка воєнних злочинів на деокупованих територіях на сході, півдні та півночі України, зокрема у Капитолівці на Ізюмщині, де знайшла щоденник убитого росіянами письменника Володимира Вакуленка.

Про те, з якими проблемами модерації найчастіше зіштовхуються україські громадяни читайте у публікації «Модерація під час війни: за що соцмережі видаляють дописи українців».

 Фото: Ірена Карпа / Facebook

Теги по теме
Facebook
Источник материала
Поделиться сюжетом