Саміт НАТО: Зеленський і Байден обговорять передачу Україні далекобійних ракет
Саміт НАТО: Зеленський і Байден обговорять передачу Україні далекобійних ракет

Саміт НАТО: Зеленський і Байден обговорять передачу Україні далекобійних ракет

Про це у телеінтерв'ю розповів радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван. Байден може оголосити про передачу цих ракет ЗСУ.

Байден поговорить із Зеленським

Салліван заявив, що президент США "буде відвертим" під час зустрічі із Зеленським на саміті НАТО в Литві. Однак він планує "уважно вислухати" українського лідера після того, як він висловив розчарування статусом членства його країни в НАТО.

Радник з питань національної безпеки також вказав на причини, чому нашій державі не запропонують членство під час цього саміту НАТО. Зокрема, мовиться про:

  • той факт, що Альянс буде у стані війни з Росією, якщо Україна приєднається зараз,
  • необхідність проведення додаткових реформ.

Альянс в один голос заявив вчора ввечері, що ми з нетерпінням чекаємо на майбутнє з Україною в НАТО. Ми будемо працювати з Україною на шляху до НАТО. Але ми не готові запросити Україну сьогодні,
– заявив Салліван.

За його словами, Зеленський, очевидно, має інший погляд на це.

"Але президент Байден буде сьогодні з ним відвертим, як він був під час кожної телефонної розмови та зустрічі, яку вони провели, викладаючи свою аргументацію, свої міркування, а потім уважно вислуховуючи те, що має сказати президент Зеленський", – зауважив посадовець.

Відповідаючи на запитання про те, які конкретні реформи має здійснити Україна, Салліван зазначив, що "м'яч перебуває на українському полі в рамках процесу Річної національної програми НАТО". Однак Альянс і Київ "приділятимуть особливу увагу швидкому просуванню в певних сферах задля посилення стійкості української демократії".

Салліван заявив, що розуміє бажання України стати членом НАТО "якомога швидше", але зазначив, що ситуація є "динамічною".

"НАТО має зберігати гнучкість – тісно співпрацювати з Україною на її шляху до прийняття рішення про те, коли, надалі, має сенс її прийняти", – підсумував радник.

Теги по теме
Владимир Зеленский
Источник материала
loader
loader