13 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Відмова від готівкової гривні: в НБУ зробили заяву
Відмова від готівкової гривні: в НБУ зробили заяву

Відмова від готівкової гривні: в НБУ зробили заяву

Нацбанк не має наміру відмовлятись від готівкових грошей в Україні й переводити таким чином всі розрахунки в безготівку. Проте робота над цифровою версією національної валюти – е-гривнею – триває. Очікується, що ця версія нацвалюти функціонуватиме як доповнення до готівки та коштів, що зберігаються на рахунках.

"Повна відмова від готівкових розрахунків в Україні сьогодні неможлива. Національний банк не має на меті забороняти використання готівки", – розповіли в НБУ УП.

Там пояснили: відмова від готівки неможлива зокрема у зв'язку з війною та воєнним станом. Адже, зазначається, за таких умов українці мають:

  • мати доступ до готівки;
  • задовольняти таким чином свої базові потреби навіть за настанні можливих критичних подій – блекаутів, військових дій тощо.

Що передувало

Про можливе скасування готівки в Україні заявив наприкінці червня заступник голови Офісу президента України Ростислав Шурма. Він висловив упевненість, що це дозволить скоротити частину тіньової економіки та кількість хабарів.

Втім, зазначив Шурма, конкретних рішень поки що немає і все перебуває на стадії обговорення. "Ми аналізуємо такий досвід та сценарій переведення економіки на кешлес", – заступник голови Офісу президента.

До цього ж перша заступниця голови Нацбанку Катерина Рожкова заявила, що банківська система України готова до повної відмови від готівкових розрахунків. Однак про впровадження цього говорити зарано, адже:

  • така практика ще не впроваджувалась у жодній країні світу – "навіть у суперрозвинених європейських країнах зберігається певний обсяг готівки в обігу";
  • можливі негативні наслідки.

Пояснюючи останнє, Рожкова зазначила: йдеться про "негативні практики, коли обсяг готівки скорочувався до мінімальних рівнів і населенню це не подобалося".

Що буде з е-гривнею

Наразі е-гривня перебуває на етапі пілотного проєкту, нагадують автори матеріалу. Зокрема, НБУ проводить:

  • тестування технологічної основи електронних грошей;
  • аналіз потенційного впливу запуску е-гривні на макроекономічну та фінансову стабільність.

"Рішення про доцільність широкомасштабного випуску е-гривні в Україні на сьогоднішній день не прийнято. Водночас Національний банк підходитиме до питання широкомасштабного випуску власної цифрової валюти зважено та враховуючи, зокрема, потенційний вплив від її запровадження на фінансову систему держави" , – розповіли в НБУ.

При цьому там зазначили: рішення щодо доцільності широкомасштабного випуску е-гривні в Україні прийматиметься за результатами означеного пілотного проєкту. Очікується, що воно ухвалено на початку 2025 року.

Як повідомляв OBOZREVATEL, тим часом з січня по травень 2023 року українські банки заробили рекордні 53,59 млрд грн, що в 2,2 разу перевищує показник відповідного періоду 2021 року. Майже половину цієї суми – 47,5% – заробив "ПриватБанк": на його частку припало 25,48 млрд грн.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі Obozrevatel, Threads та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом