Річниця катастрофи МН17: ЄС очікує, що росія візьме на себе відповідальність за скоєний злочин
Річниця катастрофи МН17: ЄС очікує, що росія візьме на себе відповідальність за скоєний злочин

Річниця катастрофи МН17: ЄС очікує, що росія візьме на себе відповідальність за скоєний злочин

КИЇВ. 17 липня. УНН. Європейський Союз очікує, що росія визнає свою відповідальність за збиття малазійського Boeing рейсу MH17, внаслідок якого загинуло 298 осіб 17 різних національностей, і повністю співпрацюватиме над зусиллями щодо встановлення істини. Про це йдеться в заяві Високого представника ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Жозепа Борреля до дев'ятих роковин катастрофи, передає УНН.

Деталі

У заяві йдеться, що Євросоюз продовжує глибоко співчувати всім тим, хто втратив своїх близьких, а також повністю підтримує висловлює всі зусилля, спрямовані на встановлення істини, досягнення справедливості та притягнення винних до відповідальності відповідно до Резолюції Ради Безпеки ООН 2166.

Головний дипломат блоку нагадав, що 23 червня 2023 року ЄС вніс до списку двох осіб, які брали активну участь у військовій агресії росії проти України від початку, а раніше, у листопаді 2022 року, Окружний суд Нідерландів засудив цих осіб за збиття літака рейсу MH17.

"Європейський Союз наголошує, що докази, надані Спільною слідчою групою під час слухань в Окружному суді Нідерландів та Європейському суді з прав людини, свідчать про те, що установка «БУК», використана для збиття літака рейсу MH17, поза сумнівом, належала збройним силам російської федерації", - підкреслив Боррель у заяві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Справа MH17: суд оприлюднив доказ того, що путін особисто схвалив надання тяжкого озброєння бойовикам "днр"

Крім цього, йдеться про те, що у своєму рішенні щодо прийнятності справи "Україна та Нідерланди проти росії" від 25 січня 2023 року, Європейський суд з прав людини став першим міжнародним судом, який підтвердив причетність Росії до збиття літака рейсу MH17. Рішення є остаточним, і пізніше буде винесено вирок по суті справи, зауважили в ЄС.

Цитата

"Посилаючись на свої попередні заяви, Європейський Союз бере до уваги всі юридичні процедури, які відбуваються з цього приводу, і очікує, що росія визнає свою відповідальність і повністю співпрацюватиме над зусиллями щодо встановлення істини, справедливості та відповідальності задля жертв та їх найближчих родичів", - йдеться в оприлюдненій заяві.

Нагадаємо

Сьогодні, 17 липня, 9-та річниця збиття проросійськими терористами літака Boeing Malaysia Airlines в небі над Україною

Теги по теме
Россия Евросоюз MH17
Источник материала
Поделиться сюжетом