10 фільмів, що вплинули на життя і творчість Олеся Саніна
10 фільмів, що вплинули на життя і творчість Олеся Саніна

10 фільмів, що вплинули на життя і творчість Олеся Саніна

Режисер «Поводиря» і «Мамая» Олесь Санін обрав десять фільмів із незліченного масиву стрічок, які є своєрідними дороговказами в його життєвому і творчому шляху.

«Камінний хрест» (1968) Леонід Осика

Особисто для мене це найзагадковіша і найважливіша картина в українському кіно. Після її перегляду я вирішив піти вчитися на режисуру до Леоніда Осики. В цій картині мене вразила аскеза передачі болю. Це фільм про відчуття себе, бога, природи, землі. Мене завжди турбувало в кіно зображення живої душі народу. Цей фільм розповідав про легенду і сам став легендою.

«Тіні забутих предків» (1964) Сергій Параджанов

Це не просто фільм, а ціла історія і міф, живий памятник… Свого часу це була надзвичайно новаторська картина, вона не втрачає мистецької актуальності посьогодні. В певній мірі це кіно мене виховало. Це вершина нашого кінематографа.

«Вогні великого міста» (1931) Чарлі Чаплін

Коли починають критично розказувати, що в американському популярному комерційному кіно немає шедеврів, то я наводжу в якості контраргументу саме цей фільм і суперечка закінчується. Це кіно великого серця. Саме цей маленький бродяга з вулиці є героєм і нашого часу. Він і є справжнім супергероєм американського кіна.

«Андрій Рубльов» (1966) Андрій Тарковський

Цим фільмом Тарковський довів, що кіно може бути великим мистецтвом поруч із поезією, музикою та живописом… А на таке спроможний далеко не кожен. Тарковський – справжній маг часу і простору в своїх фільмах.

«Зоряні війни: Епізод IV – Нова надія» (1977) Джордж Лукас

Коли я був маленьким, то виступав солістом у дитячому хорі і ми поїхали з гастролями в Польщу. І в перервах між виступами я тікав у кінотеатр, де йшов цей фільм. Тоді я переглянув його разів 10-15. Звісно, польською мовою. Це була дуже і дуже вражаюча сучасна епічна казка. Серед іншого, до сих пір для мене є загадкою, як примусити глядача співпереживати героєві, який насправді є роботом схожим на велику каструлю. Просте чудо.

«Лоуренс Аравійський» (1962) Девід Лін

Це велике епічне кіно-загадка. Я сприйняв цей фільм, як історію про останнього лицаря. Лоуренс воював за власні переконання та ідеали. А в результаті виявилося, що це нікому не потрібно. Проте це зовсім не зменшило його внесок в історію.

«Дорога» (1954) Федеріко Фелліні

Якщо б я міг назвати більше фільмів, то згадав би і про «Вісім з половиною». Проте саме «Дорога» з-поміж інших стрічок Фелліні – мені ближча. Разом із тим я маю досвід вуличного мандрівного музиканта, тож мені добре зрозуміле життя героїв цієї стрічки. Ну, а історія кохання та стосунки між людьми тут показані просто вражаюче.

Так співпало, що італійська прем’єра мого «Поводиря» відбулася саме в тому кінотеатрі, де була й прем’єра «Дороги».

«Новий кінотеатр «Парадізо» (1988) Джузеппе Торнаторе

Просто великий фільм! Мені дуже близька історія головного героя цієї стрічки, починаючи від його дитинства, коли він так щиро хотів потрапити у кінотеатр, у світ кіно. Фільм про заборонений поцілунок, про магію любові.

 

«Амелі» (2001) Жан-П’єр Жене

Все краще, що було у французькому кіно – так чи інакше оживає в цій стрічці. Музика, романтичний сюжет, великі очі головної героїні, тоновані кадри, казковість, стильність… якщо хтось хоче дізнатись, що таке французьке кіно, то варто подивитись лише «Амелі». Про цю стрічку можна багато говорити, проте краще помовчати і зайвий раз її передивитися.

 

«Форест Гамп» (1994) Роберт Земекіс

Як на мене – це найкращий фільм Земекіса. Надзвичайна і велика історія про маленьку людину. Сценарій цієї стрічки взагалі перевернув уявлення про те, яким може бути кіно. Коли я працюю в Лос-Анджелесі, то живу в готелі біля пірсу. І поруч із ним стоїть ресторан, що готує креветки. Він має назву «Бабба Гамп» (на честь головних героїв стрічки – ред.)

 

«Цей список у певній мірі продиктований сьогоднішнім настроєм. Мабуть, завтра він би виглядав уже інакше. Та взагалі-то мої найулюбленіші фільми, які я з задоволенням дивлюсь протягом усього життя – це Море і Вогонь у Камінні, режисером яких здається є Бог Отець», – відзначив Олесь Санін наостанок.

Источник материала
loader
loader