19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Спалах легіонельозу у Польщі: інфекціоністка припускає, бактерію могли використати як біологічну зброю
Спалах легіонельозу у Польщі: інфекціоністка припускає, бактерію могли використати як біологічну зброю

Спалах легіонельозу у Польщі: інфекціоністка припускає, бактерію могли використати як біологічну зброю

Легіонельоз, або хвороба легіонерів, вклала у Польщі на лікарняні ліжка 76 чоловік, семеро, померли. Дані станом на п’ятницю, 26 серпня.

Авторитетна українська інфекціоністка Ольга Голубовська на своїй сторінці у Facebook розповіла, чому вважає тривожною цю інформацію.

– Є припущення, що легіонеллу можна використати як біологічну зброю, бо в лабораторних умовах вже створено генетично модифіковані штами збудника, що призводять до майже 100% летальності у тварин, – пише лікарка.

Легіонельоз викликає бактерія легіонела, хвороба  характеризується важким ураженням легень. Менш важкі форми носять назву лихоманки Понтіак і за симптоматикою нагадують ГРЗ.

За твердженням Голубовської, у США щорічно реєструють до 10 тис. випадків легіонельозу. Приблизно один із десяти хворих гине.

Уперше, як вважається, легіонельоз був зареєстрований влітку 1976-го року. Тоді серед учасників з’їзду Американського легіону зафіксували 221 хворого на невідому недугу, померли 34 людини. Відтоді і збудник, і хвороба отримали назву, яка сьогодні, у зв’язку з надзвичайною подією у польському Жешуві, вже стала широко відомою в Європі.

Бактерія легіонелла живе в ґрунті та прісній воді, люди інфікуються, вдихаючи маленькі краплини води або випадково ковтаючи заражену воду.

Прісна вода, що містить ці бактерії, може проникати у водопровідну систему будинку чи навіть міста.

– Тому душові лійки, декоративні фонтани, системи кондиціонування повітря тощо становлять певну небезпеку в плані інфікування, – попереджає Голубовська.

Лікарка застерігає, що сьогодні, у спеку, не варто купатися в міських фонтанах, що полюбляє робити молодь. Легіонели стійкі навіть до високих концентрацій хлору.

Від людини до людини хвороба не передається.

Джерело:

Теги по теме
Польща
Источник материала
Поделиться сюжетом