У бункері та за кермом бронеавто: Блінкен відвідав Ягідне та прикордонників під Києвом
У бункері та за кермом бронеавто: Блінкен відвідав Ягідне та прикордонників під Києвом

У бункері та за кермом бронеавто: Блінкен відвідав Ягідне та прикордонників під Києвом

На другий день візиту до України, 7 вересня, держсекретар США Ентоні Блінкен побував на деокупованих минулого року територіях Чернігівщини, а також зустрівся з прикордонниками під Києвом.

Під час цих поїздок він анонсував виділення додаткової допомоги Україні.

• Чернігівська область

Як повідомляє видання The Guardian, під час візиту на Чернігівщину держсекретар США побував у селі Ягідне, звільнене від російських окупантів на початку квітня 2022 року.

Він спустився до підвалу місцевої школи, де війська РФ примусово утримували 368 місцевих мешканців – чоловіків, жінок і дітей, як живий щит. Саме приміщення школи було “штабом” окупантів.

Протягом 28 днів у “підвалі смерті” через задуху, неналежні санітарні умови, відсутність доступу до їжі та води померли щонайменше 10 людей віку.

Фото: Getty Images

– Це всього лише одна будівля, але подібну історію ми бачили знову і знову. Але ми також бачимо ще щось неймовірно потужне: незвичайну стійкість українського народу, – наголосив Блінкен.

Він також заявив, що зараз близько третини території України заміновано. Блінкен анонсував $90,5 млн допомоги від США на розмінування.

– Хоча загальні зусилля триватимуть роки, але відважні українці вже працюють над розчищенням доріг, парків і дитячих майданчиків від мін і боєприпасів, що не розірвалися. США підтримують їхні зусилля, надаючи додаткову допомогу в розмінуванні на суму $90,5 млн, – написав він у соцмережі X (раніше Twitter).

• Київська область

Ентоні Блінкен сьогодні також зустрівся з українськими прикордонниками на Київщині.

Разом із послом США в Україні Бріджит Брінк він побував у підземному бункері.

Крім того, держсекретар обговорив із головою Держприкордонслужби Сергієм Дейнеко зміцнення потенціалу прикордонників та подальшу підтримку.

На базі одного з підрозділів ДПСУ делегація США ознайомилася із завданнями захисників кордону. Блінкену показали екіпірування, яке було передано прикордонникам і не раз рятувало їм життя.

Крім того, держсекретар оглянув озброєння, техніку, прилади нічного бачення та комплекси БпЛА, які використовує ДПСУ, уламки збитих ворожих ударних дронів та ракет, а також військові трофеї.

Блінкен особисто сів за кермо бронеавтомобіля Roshel Senator MRAP, які надійшли підрозділам Держприкордонслужби.

За словами посла США Бріджит Брінк, загалом Вашингтон планує передати українським прикордонникам і поліції 190 автомобілів MRAP. Це броньовані військові авто із захистом від мін і засідок.

– Відвідали прикордонників, щоб побачити, як вони продовжують захищати територію та народ України. Ми надаємо $300 млн нового фінансування правоохоронному сектору України для продовження цієї важливої роботи. Сполучені Штати залишаються єдиними з Україною, – повідомив Блінкен у соцмережі X.

Як відомо, візит Ентоні Блінкена до України стартував 6 вересня. У перший день він зустрівся з президентом Володимиром Зеленським та главою МЗС Дмитром Кулебою і навіть побував в одному із столичних закладів McDonald’s.

Источник материала
Поделиться сюжетом