19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Справу Харківських угод передали до суду
Справу Харківських угод передали до суду

Справу Харківських угод передали до суду

Справу Харківських угод передали до суду

Харківські угоди посприяли нарощенню військової присутності РФ в Криму та в подальшому окупації півострова.

Державне бюро розслідувань передало до суду справу про Харківські угоди. У ДБР повідомили, що вдалося встановити слідству.

«Як встановлено слідчими ДБР, колишній президент України (Віктор Янукович – ред.) у 2010 році отримав вказівку від керівництва РФ продовжити термін перебування чорноморського флоту Росії на території АР Крим та Севастополя. Згідно з базовими Угодами 1997 року між Україною та РФ цей строк закінчувався у 2017 році», – зазначили в ДБР.

При цьому ще до такої вказівки Україна підтвердила наміри не продовжувати дію цих угод та підготувала Меморандум про виведення з Криму російський флот. РФ проігнорувала офіційне звернення української сторони.

«Через енергетичний шантаж, росіяни вирішили примусити тодішнє українське керівництво продовжити термін перебування флоту РФ в Криму. Це надалі призвело до анексії півострова», – зазначили в ДБР.

У квітні 2010 року в державній резиденції РФ «Ново-Огарьово» українська делегація на чолі з прем’єр-міністром України Миколою Азаровим отримала остаточний текст проєкту Угоди про продовження строку перебування ЧФ РФ в Україні. Після чого, під час закритого засідання уряду Азаров міністр закордонних справ Костянтин Грищенко запевнили присутніх, нібито необхідно та важливо підписати угоду. Мовляв, її затвердження в економічних інтересах України, адже отримання знижки на вартість російського газу має вимушений характер з огляду на стан економіки держави.

«Крім порушення Конституції та низки законів, Угода по суті передбачала розміщення нової військової бази на території України та фактично вводила нові правила продовження строку перебування ЧФ РФ в нашій країні. Поспішаючи догодити Росії, Янукович у лічені дні вніс законопроєкт про ратифікацію Угоди як невідкладний для позачергового розгляду Верховною Радою, і 27.04.2010 року рішення було ухвалене депутатами», – додали в ДБР.

Як результат злочинних дій Януковича і Ко – нарощування особового складу та військової техніки збройних сил РФ у Криму. Ці сили згодом Росія використала для окупації півострова у 2014 році. Також слідством задокументувало збитки держави, завдані екскерівництвом країни через підписання Харківських угод, на понад один трильйон вісімдесят мільярдів гривень. 

Державне бюро розслідувань влітку 2022 рокузавершило досудове розслідування щодо колишнього президента Віктора Януковича та прем'єр-міністра Миколи Азарова у справі про державну зраду України за попередньою змовою групою осіб щодо імплементації так званих «Харківських угод». Також у справі фігурують низка міністрів уряду Азарова. Зокрема повідомлено пропідозру та оголошено в розшук тодішніх міністрів оборони Михайла Єжеля, юстиціїОлександра Лавриновича та закордонних справ України Костянтина Грищенка.

Харківські угоди були підписані 21 квітня 2010 тодішніми президентами України і Росії Віктором Януковичем і Дмитром Медведєвим. З української сторони головним ідеологом їх укладення був тодішній перший віцепрем'єр Андрій Клюєв за підтримки секретаря РНБОУ Раїси Богатирьової, котра дісталася Віктору Януковичу у спадок від Віктора Ющенка, і, зрозуміло, прем'єра Миколи Азарова. Зовнішньополітичний напрямок в адміністрації президента Януковича тоді курував Андрій Гончарук, а Міністерство закордонних справ очолював Костянтин Грищенко.

Источник материала
Поделиться сюжетом