Військові – наші VIP-персони! Розширення мережі реабілітаційних центрів RECOVERY
Військові – наші VIP-персони! Розширення мережі реабілітаційних центрів RECOVERY

Військові – наші VIP-персони! Розширення мережі реабілітаційних центрів RECOVERY

Маленькі, але впевнені кроки: 26-річний Віталій знову намагається ходити після важкого поранення.

У червні після успішного бойового завдання біля Бахмута він потрапив під мінометний обстріл противника.

– Бігова доріжка дає можливість пацієнту ходити. Віталій отримав поранення сьомого червня і весь час, що він тут перебував, ми з ним пробували тільки сідати, пацієнт навчився переміщуватися на колісному кріслі. Тому даний апарат дає можливість вертакулізувати пацієнта і робити це безпечно, – каже фізичний терапевт, Юрій Мельник.

Віталій відновлюється в реабілітаційному центрі RECOVERY.

Зараз дивляться

Надсучасне обладнання дає позитивну динаміку одразу.

– Та що тут казати, набагато краще себе почуваю, порівняно з тими часами, коли отримав поранення. В перші дні, грубо кажучи, то взагалі був нерухомий. А зараз набагато краще. Гарний реабілітаційний центр і люди, які допомагають стати на ноги теж професіонали, – розповідає військовослужбовець, Віталій Задорожній.

Реабілітаційний центр наступний з національної мережі RECOVERY, яку заснували та втілюють у життя Віктор та Олена Пінчуки. Завдяки таким центрам поранені захисники й захисниці проходять необхідну комплексну реабілітацію.

– Цікаво, що в одному центрі один поверх ми зробили суперського рівня, потужний центр, а інші поверхи, на жаль, дуже ще старі, не відповідають сучасним стандартам. І хлопців, наших героїв перевели з іншого поверху на наш. Вони вирішили, що то помилка, вони в таких умовах ніколи не були. Вони казали, що то для якихось віпів. Я їм потім пояснював, що вони і є наші віпи, дуже важливі персони, – розповідає засновник проєкту RECOVERY, Віктор Пінчук.

Коштом проєкту RECOVERY у львівському центрі зробили капітальний ремонт двох поверхів, поставили додаткові 24 реабілітаційних ліжка для поранених військових, тепер тут майже 50 місць.

Центр облаштований за міжнародними стандартами інклюзивності – широкі коридори й двері, санітарно-гігієнічні зони для маломобільних пацієнтів. Зали реабілітації оснащені технологічним обладнанням, зокрема з віртуальною реальністю.

– Зараз ви бачите наш Дмитро дивиться в окуляри віртуальної реальності, бачить перед собою картинку і руки, які виконують ці маніпуляції. Він мав остеосинтез, тобто стоїть пластина у кістці, яка фіксує її. Після операції можуть бути відсутні ротаційні рухи. Саме ось це допоможе їх розробити, збільшити силу мязів, – показує ерготерапевт, Дарія Марусенко.

Завдяки комп’ютеризованому обладнанню пацієнти можуть виконувати вправи в ігрових формах.

На другому поверсі палатне відділення, сьогодні тут лікуються і проходять реабілітацію півсотні бійців.

32-річний Володимир отримав поранення два тижні тому на Луганщині.

– Розумів, яка ситуація в країні, наскільки необхідні зараз резерви для того, щоб армія могла поповнювати свій кадровий ресурс. Тож я пішов і мене зразу призвали, – каже військовослужбовець, Володимир Павлик.

Через важке поранення Володимиру довелось ампутувати праву ногу.

Завдяки багатофункціональному ліжку та адаптованим меблям йому тут комфортно.

– Зручні туалети, в яких можна скористатись умивальником, бо він великий, високий, дзеркало регулюється, є поруч душ, тобто зручно пересуватися. Що стосується ліжок, на яких ми лежимо по функціоналу вони теж класні. Тут є безліч регулювань, які дозволяють вибрати комфортну позу, – розповідає Володимир Павлик.

Окрім сучасного обладнання, тут зібрали мультидисциплінарну команду фахівців , усі вони пройшли спеціальні навчання для якісної допомоги бійцям.

– Ми ж розуміємо , що пацієнти поступають з різними проблемами одночасно, для цього мусить бути потужна мультидисциплінарна і компетентна у всьому команда, – розповідає директор лікарні святого Луки, Василь Трунквальтер.

За рік тут планують надавати допомогу майже двом тисячам поранених.

Загалом за півроку роботи національної мережі RECOVERY у її центрах відновилися 2,5 тисячі бійців.

– Вчора я провів нараду з приводу розвитку реабілітаційних центрів на наступний рік, затвердили потужну програму, ми щонайменше подвоїмо потужність. Відкриємо, як нові центри, так і на базі вже існуючих, де дуже класний колектив. Ми будемо збільшувати розміри центрів та розвиватимемо їх, – зазначає бізнесмен, засновник проєкту RECOVERY, Віктор Пінчук.

Місія RECOVERY повернути наших військових до повноцінного життя.

А ще розбудувати і трансформувати реабілітаційну галузь в Україні, створити національну мережу таких центрів, де висококласну допомогу щороку зможуть отримувати до 12 тис. захисників та захисниць.

Источник материала
Поделиться сюжетом