Правозахисники озвучили прізвища 22 злочинців РФ, які не лікують українських в’язнів
Правозахисники озвучили прізвища 22 злочинців РФ, які не лікують українських в’язнів

Правозахисники озвучили прізвища 22 злочинців РФ, які не лікують українських в’язнів

Правозахисники озвучили прізвища 22 злочинців РФ, які не лікують українських в’язнів

Бездіяльність представників окупаційної влади призвела до загибелі Джеміля Гафарова та Констянтина Ширінга.

Центр прав людини ZMINA та Кримська правозахисна група оприлюднили прізвища 22 представників окупаційної влади в тимчасово захопленому Криму, які відмовляють у лікуванні кримським політв’язням. Серед них є ті, через чию бездіяльність (ненадання меддопомоги) загинули в неволі — Констянтин Ширінг та Джеміль Гафаров.

Політв’язні мали складні хронічні захворювання, стан їхнього здоров’я в умовах СІЗО поступово погіршувався, але адміністрація СІЗО відмовляла в госпіталізації та забороняла передавати ліки. Посадовці, які причетні до загибелі чоловіків, не було притягнуто до жодної відповідальності.

“У звіті ми виокремили категорії посадовців, які є злочинцями: це судді, прокурори, омбудсмани, керівники місць позбавлення волі й керівники медичних закладів при ФСИН РФ. Ми виокремили 22 посадовців, які ігнорують стан здоров’я політв’язнів та не надають їм допомоги”, – наголосила менеджерка проєктів ZMINA Вікторія Нестеренко.

Нині в неволі РФ перебуває 21 політв’язень із критичним станом здоров’я. Люди потребують кваліфікованої медичної допомоги та негайного лікарського обстеження.

Нестеренко підкреслила, що ненадання меддопомоги людям у місцях позбавлення волі може прирівнюватися до тортур. Хронічні заховрювання в українських в’язнів загострюються через жахливі умови утримання.

“Російська влада не тільки не карає службовців та силовиків, які свідомо не надають медичної допомоги хворим політв’язням, вона також робить усе для того, щоб приховати злочини цих людей. Безкарність і бездіяльність сприяють новим і новим злочинам”, – розповіла дослідниця КПГ Ірина Сєдова.

Сєдова назвала прізвища кількох людей, які причетні до загибелі  політв’язнів:

  • Бережной Cергій Володимирович - начальник СІЗО-1 у тимчасово окупованому Сімферополі. Від неналежних уомв тримання в СІЗО постраждали  Джеміль Гафаров, Олег Приходько, Галина Довгопола, Ірина Данилович, Амет Сулейманов та інші кримські політв’язні;
  • Бернгардт Наталія Іванівна - майор внутрішньої служби в РФ. Причетна до ненадання меддопомоги політв’язню Володимиру Дудці під час його перебування слідством у СІЗО Сімферополя;
  • Павленко Павло Володимирович -  начальник “Федеральної казенної установи охорони здоров’я “Медико-санітарна частина № 91” Федеральної служби виконання покарань”. Правозахисники мають докази його бездіяльності в справі Джеміля Гафарова.

Докази щодо всіх російських злочинців правозахисники передадуть до державних органів для відкриття кримінальних проваджень, а також накладання санкцій. Список також передадуть представникам США та країн Європейського союзу для занесення 22 посадових осіб до санкційних списків на міжнародному рівні.

ZMINA рекомендувала  22 посадові особи внести до санкційних списків на державному та міжнародному рівні:

  1. Абідов Кирил Карімович
  2.  Алексєєнко Артем Андрійович
  3.  Безруких Дмитро Миколайович
  4.  Бережной Сергій Володимирович
  5. Бернгардт Наталія Іванівна
  6. Глейзер Олексій Леонідович
  7.  Єгоров Олег Олександрович
  8.  Капоріна Олена Євгенівна
  9. Люльков Сергій Олександрович
  10. Мордовін Олександр Олександрович
  11. Опанасенко Валерій Сергійович
  12. Опанасюк Лариса Миколаївна
  13.  Павленко Павло Володимирович
  14. Романець Іван Андрійович
  15.  Синюков Петро Валерійович
  16. Телятніков Сергій Веніамінович
  17.  Теплюк Дмитро Володимирович
  18.  Харченко Віктор Олексійович
  19.  Харьковський Анатолій Іванович
  20. Хіневич Алла Миколаївна
  21.  Цикуренко Антон Сергійович
  22.  Штехбарт Олександр Людвігович.

Детальніше із списком можна ознайомитися за посиланням.

Від початку окупації Криму росіяни застосовують тактику залякування для придушення спроб інакомислення та спротиву. Над проукраїнськими активістами "суди"  мають демонстративний характер. Окупанти навіть в ув’язненні створюють бранцям Кремля умови, які правозахисники прирівнюють до тортур. Вони використовують один із медотів тиску -  ненадання медичної допомоги людям, які мають загострення хвороб, хронічні захворювання, похилий вік, розповідає постійна представниця президента в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева в інтерв'ю журналістці ZMINA Наталії Адамович для ZN.UA.

Источник материала
Поделиться сюжетом