В Україні вперше виплатять достойну винагороду викривачу корупції: чому це важливо
В Україні вперше виплатять достойну винагороду викривачу корупції: чому це важливо

В Україні вперше виплатять достойну винагороду викривачу корупції: чому це важливо

В Україні вперше виплатять достойну винагороду викривачу корупції: чому це важливо

Рішення ухвалили в межах справи про рекордний хабар для НАБУ і САП від ексміністра Злочевського 

У понеділок, 2 жовтня, Вищий антикорупційний суд України вперше ухвалив рішення про виплату значної винагороди викривачу в корупційній справі. Йдеться про 13,3 мільйона гривень, повідомила Спеціалізована антикорупційна прокуратура в Telegram.

Йдеться про справу від 2020 року, розпочату за фактом спроби передачі рекордного хабара керівництву Національного антикорупційного бюро України і голові САП Назару Холодницькому – у розмірі п’яти мільйонів доларів. Тоді, зокрема, разом з іншими викрили колишнього службовця Головного управління Державної фіскальної служби Києва Миколу Ільяшенко. За гроші мали закрити справу про пособництво колишнього міністра екології та природних ресурсів Миколи Злочевського в заволодінні коштами стабілізаційного кредиту Національного банку, який видали "Реал Банку".

ВАКС 2 жовтня затвердив угоду про визнання винуватості ексзаступника начальника ГУ ДФС у Києві у спробі підкупу керівництва антикорупційних органів.

Згідно з угодою, зловмисника визнано винуватим у пособництві в наданні неправомірної вигоди людині з особливо відповідальним становищем за дії в інтересах третьої особи за попередньою змовою групою осіб, а також у шахрайстві. Йдеться про правопорушення за ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 369 і ч. 4 ст. 190 Кримінального Кодексу України.

Ільяшенку призначили п’ять років позбавлення волі без конфіскації майна, але суд звільнив його від покарання з іспитовим терміном 3 роки.

“Крім того, за умовами угоди особа зобов’язана співпрацювати зі стороною обвинувачення, а також перерахувати 50 млн грн на спеціальний рахунок у Фонд United 24 на спільний проєкт Генштабу ЗСУ, Держспецзв'язку та Міністерства цифрової трансформації - «Армія дронів». Зауважимо, що загальна сума перерахування усіма обвинуваченими на потреби Збройних Сил України складає 855,5 млн грн”, – додали в САП.

Там зазначили, що ці гроші спрямували на:

  • Сили Спеціальних операцій ЗСУ (174,1 млн грн);
  • проєкт “Армія Дронів” (650 млн грн);
  • допомогу Збройним Силам України через рахунок Національного банку (31,4 млн грн).

За даними прокуратури, самі шість мільйонів доларів для хабара теж передали на ССО. Йдеться про п’ять млн для передачі та ще один, який Ільяшенко планував залишити собі як оплату за посередництво – саме цей епізод визнали шахрайством.

Євген Шевченко, викривач у низці кримінальних проваджень, написав у Facebook, що колегія суддів вирішила надати право на винагороду саме йому, оскільки визнала вирішальну роль викривача у розслідуванні щодо корупції. Йдеться про 10% від розміру неправомірної вигоди ($500 тисяч) за тодішнім курсом.

Шевченко назвав рішення про першу в історії виплату достойної винагороди за викриття корупції визначним досягненням для самого себе та усієї антикорупційної системи

"Це виводить роль викривача на новий, зокрема фінансово цікавий рівень, тож наразі я розмірковую над тим, аби підготувати освітній курс для майбутніх викривачів, які зможуть не тільки допомагати країні нищити корупційну наволоч, а й при цьому ще дуже пристойно заробляти", – наголосив він.

У серпні колегія суддів Вищого антикорупційного суду України у вівторок, 1 серпня, затвердила угоду про визнання винуватості колишнього міністра екології та природних ресурсів Миколи Злочевського. Суд призначив ексміністру узгоджене основне покарання у вигляді штрафу в розмірі 68 тисяч гривень, також обвинувачений виділив гроші на допомогу ЗСУ 

Источник материала
Поделиться сюжетом