3D-друк нервової тканини вилікує травми головного мозку
3D-друк нервової тканини вилікує травми головного мозку

3D-друк нервової тканини вилікує травми головного мозку

Нова технологія дозволяє створювати живі 3D-тканини з необхідною структурою для імплантації у головний мозок з метою лікування травм та захворювань. Доклінічні експерименти показали, що такий підхід має великий потенціал для регенерації тканини мозку у людей.

Сьогодні пацієнти з черепно-мозковими травмами не мають ефективних методів лікування. В одних ЧМТ значно знижують якість життя, а в інших пацієнтів травми призводять до смерті. Вчені по всьому світу тестують можливості для запуску регенерації тканини мозку, проте досі не існувало технології, яка б дозволила імітувати необхідну архітектуру мозку. Команда з Оксфордського університету  запропонувала  рішення на основі 3D-друку нервової тканини.

Нервові клітини виростили з індукованих плюрипотентних стовбурових клітин людини. Комбінація факторів росту та хімічних речовин дозволила отримати два типи клітин для створення біочорнил, які використовували для друку двошарової структури тканини. Надрукована тканина зберігала свою клітинну структуру протягом кількох тижнів, після чого її імплантували в мозок мишам.

Спостереження показали хорошу інтеграцію тканини у мозок: зафіксовано зростання нервових відростків, міграція нейронів та необхідна сигнальна активність клітин.

«Це доводить, що клітини людини та миші взаємодіяли між собою, демонструючи функціональну та структурну інтеграцію», — пояснюють автори.

Отримавши доказ життєздатності своєї концепції, тепер вчені мають намір удосконалити підхід для повної імітації архітектури тканини мозку людини. У перспективі такий підхід забезпечить персоналізоване лікування ЧМТ із використанням власного біоматеріалу пацієнта.

Сьогодні спостерігається активний розвиток регенеративної медицини із використанням 3D-друку. Наприклад, нещодавно вчені  повідомили  про запуск проекту імплантації тваринам сердець, надрукованих на 3D-принтері. Планується, що дана технологія дозволить вирішити проблему дефіциту донорських органів.

Источник материала
loader
loader