МОЗ пропонує замінити інвалідність оцінкою втрати функціональності
МОЗ пропонує замінити інвалідність оцінкою втрати функціональності

МОЗ пропонує замінити інвалідність оцінкою втрати функціональності


Ляшко заявив, що існуюча система інвалідності дає пільги та компенсації, але не повернення людини в економічний стан, і це має бути змінено.

Міністерство охорони здоров’я планує змінити методологію встановлення інвалідності й пропонує замість неї оцінку втрати функціональності. Відповідний законопроєкт вже підготовлений.Про це під час брифінгу в Житомирі розповів міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, передає .

За словами міністра, уряд планує у 2025 році провести глобальну реформу МСЕК (системи медично-експертної комісії). Вона включатиме й повний перегляд підходів до оцінки інвалідності.

“У нас зараз проблема в тому, що ми женемося за інвалідністю, бо вона дає пільги та компенсації, а не повернення людини в економічний стан. Ми не запитали, що хоче людина, а кажемо, що ось це можемо дати. Це пострадянська модель, від якої ми повинні відмовитися”, – заявив Ляшко.

Очільник МОЗ додав, що було зроблено міжнародний класифікатор функціонування (Міжнародну класифікацію функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров’я) в країні національним класифікатором.

“Ми відмовляємося від інвалідності як такої, а говоримо про оцінку втрати функціональності”, – резюмував Ляшко.

Раніше повідомлялося, що Міноборони змінило умови мобілізації обмежено придатних.

В Україні відкрили перші автошколи для людей з інвалідністю



Теги по теме
Министерство здравоохранения
Источник материала
Упоминаемые персоны
loader
loader