19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Як розбагатіти на фантиках: в Україні луснула чергова фінансова піраміда
Як розбагатіти на фантиках: в Україні луснула чергова фінансова піраміда

Як розбагатіти на фантиках: в Україні луснула чергова фінансова піраміда

Фонд S-Group позиціював себе як міжнародний, але основна його аудиторія — Україна, росія та Казахстан

На Полтавщині низка інстаблогерів більш як три роки активно рекламували інвестиційний фонд S-Group. І хоча він мав усі ознаки фінансової піраміди, потенційні вкладники "велися" на обіцяння високих відсотків й преміальних виплат. Нещодавно у фонду почалися проблеми з виплатою коштів, а днями до деяких блогерів завітали з перевірками правоохоронці.

Як "інвестфонд" увесь цей час міг працювати та хто його промотував в Україні, які були перші дзвіночки ознак фіктивності компанії та чому з'явився російський слід. В цих та інших питаннях розбирався "Телеграф".

Тенета шахрайської схеми

Колишній полтавський автомеханік, а нині інвестор 28-річний Ілля Крамер — особа доволі відома. Більшість своїх підписників в Instagram (їх сьогодні понад 1,1 мільйона) зібрав у той час, коли в режимі онлайн з іншими майстрами півтора року складав у гаражі копію Tesla на основі старого мікроавтобуса Citroen.

Ілля давно сидить не в гаражі, а в дорогих ресторанах, вільно (певно, як волонтер) під час широкомасштабної війни літає за кордон на навчання та в бізнесових справах і вчить підписників красиво жити. На одному з відео, записаному в жовтні 2022 року, він показує суму 150 тисяч доларів, що висвічується на екрані айфона, і вальяжно пояснює:

"Від S-Group ось отримав кругленьку суму — премію 150 тисяч доларів. За сьогоднішнім курсом це 6 мільйонів 150 тисяч гривень. Я за ці гроші міг би купити собі машину, будинок у приватному секторі чи квартиру. Але жити мені є де, машина в мене є, а навіщо заморожувати таку суму на рік, якщо вона може принести мені… Знаєте, скільки?"

Теги по теме
СБУ Деньги Инвестиции
Источник материала
Поделиться сюжетом