Хто з суддів ВАКС найбільше скаржиться на порушення адвокатів та про що це свідчить
Хто з суддів ВАКС найбільше скаржиться на порушення адвокатів та про що це свідчить

Хто з суддів ВАКС найбільше скаржиться на порушення адвокатів та про що це свідчить

Хто з суддів ВАКС найбільше скаржиться на порушення адвокатів та про що це свідчить

Один з суддів є другим за кількістю скарг, але підготовче засідання за однією зі справ розтягнув майже на 4 роки

Затягування слухання справи у суді до завершення строків притягнення до відповідальності (за «поправками Лозового») – одна з робочих стратегій у захисників корупціонерів. Задля цього вони припускаються маніпуляцій та зловживань процесуальними правами, за що їх майже не карає Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури (КДКА).  

За інформацією Вищого антикорупційного суду (ВАКС), станом на 31 липня 2023 року судді першої інстанції ВАКС скерували до КДКА 158 звернень (щодо 101 адвоката). Ще 85 звернень щодо 27 адвокатів направили судді Апеляційної палати, пише юрист ГО «Центр протидії корупції» Роман Колюхов у статті «Поправки Лозового» та маніпуляції захисту: як і чому адвокати затягують справи корупціонерів у ВАКС?» на ZN.UA.

Найчастіше до органів кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури зверталися колегії, головуючими в яких була суддя ВАКС Леся Федорак, – 45 звернень (28,48% від загальної кількості). 

До п’ятірки лідерів за цим показником входять також судді: 

  • Олег Ткаченко – 14 звернень; 
  • Віктор Маслов – 12;
  • Олексій Кравчук – 12; 
  • Віктор Дубас – 10.

«Проте важливо розуміти, що кількість не завжди означає якість. Так, Олег Ткаченко – саме той суддя, який використав «поправки Лозового», щоб обґрунтувати свою відмову арештувати майно Ігоря Коломойського та обрати запобіжний захід двом фігурантам цієї справи. А у «бурштиновій справі» за обвинуваченням колишніх нардепів Борислава Розенблата та Максима Полякова, де Ткаченко також головуючий, підготовче судове засідання тривало майже чотири роки, а строки притягнення до відповідальності трьох із фігурантів уже закінчилися», – пише Колюхов.

За його словами у Апеляційній палаті ВАКС найактивніше реагував на порушення адвокатів суддя Сергій Боднар. Він подав до КДКА 77 звернень (90,59% від загальної кількості), але майже всі вони стосувалися лише однієї справи – справи «VAB Банку» за обвинуваченням Дениса Мальцева.

«Решта суддів ВАКС першої інстанції скерували до КДКА менше десяти звернень. Знову ж таки, це не означає, що справи в цих суддів слухаються з неймовірною швидкістю, а всі учасники добросовісно виконують свої процесуальні обов’язки», – вважає Колюхов.

Він констатує, що поведінка окремих адвокатів ніяк не відповідає ані процесуальному законодавству, ані стандартам професійної етики. Поглиблює цю проблему явна бездіяльність КДКА – більшість адвокатів отримують хіба що попередження. Інша проблема – відсутність у Кримінальному процесуальному кодексі окремої статті про відповідальність за зловживання процесуальними правами. Розв’язати цю проблему можуть лише народні депутати, доопрацювавши законопроєкт №5661.

Нагадаємо, завдяки «поправкам Лозового» ВАКС під час підготовчого розгляду 9 жовтня ухвалив рішення про закриття справи «Роттердам+». 12 жовтня ВАКСзакрив справу «короля контрабанди» Вадима Альперіна.  

Источник материала
Поделиться сюжетом