13 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
ДБР повідомило про підозру в «справах Майдану» керівництву СБУ часів Януковича і двадцяти співробітникам ФСБ РФ
ДБР повідомило про підозру в «справах Майдану» керівництву СБУ часів Януковича і двадцяти співробітникам ФСБ РФ

ДБР повідомило про підозру в «справах Майдану» керівництву СБУ часів Януковича і двадцяти співробітникам ФСБ РФ

Слідство встановило вплив спецслужб РФ на колишнє керівництво СБУ для проведення спільної підривної діяльності проти України, протидії Євромайдану й розпалювання в Україні національної ворожнечі та ненависті.

Державне бюро розслідуваньу взаємодії з СБУ повідомило про підозру двадцяти співробітникам ФСБ РФ (зокрема, колишньому керівнику служби безпеки президента РФ Віктору Золотову) і керівництву Служби безпеки України часів президентства Віктора Януковича. Про це повідомила пресслужба ДБР, пояснивши, що йдеться про дії силовиків під час Революції гідності на київському Майдані.

За інформацією ДБР, серед підозрюваних:

  • генерал армії Віктор Золотов — колишній керівник служби безпеки президента РФ, заступник головнокомандувача внутрішніми військами (нині — директор федеральної служби військ нацгвардії РФ);

  • генерал-полковник Олексій Сєдов — начальник другої служби (служби захисту конституційного ладу та боротьби з тероризмом) ФСБ РФ;

  • генерал-лейтенант Олексій Жало — заступник начальника другої служби (служби захисту конституційного ладу та боротьби з тероризмом) ФСБ РФ — начальник управління захисту конституційного устрою;

  • генерал-майор Сергій Єгоров — перший заступнику начальника управління захисту конституційного устрою другої служби ФСБ РФ;

  • генерал-майор Володимир Павлік — перший заступник начальника Департаменту оперативної інформації 5-ї служби (оперативної інформації та міжнародних зв'язків) ФСБ РФ;

  • генерал-майор Андрій Яценко — колишній співробітник другої служби (служби захисту конституційного ладу та боротьби з тероризмом) ФСБ РФ, нині — заступник начальника управління ФСБ РФ у м. Москва.

Також підозру у держзраді отримали колишній голова СБУ, його перший заступник — керівник Антитерористичного центру та начальник Департаменту захисту національної державності СБУ часів Януковича.

Експосадовці СБУ «за вказівкою російських кураторів розпалювали національну, релігійну ворожнечу та ненависть серед громадян через їхні ідеологічні переконання».

«Спільним рішенням керівництва СБУ та ФСБ РФ з 13 до 15 грудня 2013 року в Україні перебувала делегація з двадцяти співробітників російської спецслужби. Вони сприяли працівникам СБУ у підготовці відеоматеріалів та публікацій для створення негативного образу учасників Євромайдану та представників опозиційних сил. За завданням керівництва СБУ було підготовлено 257 відеоматеріалів провокативного змісту і спеціально створено ютуб-канал для їх поширення. Про розміщення цих відеофайлів співробітники СБУ прозвітували перед фсб рф, надіславши їм посилання на опубліковані відеозаписи», — пояснили у пресслужбі ДБР.

У відомстві уточнюють, що після того, як делегація ФСБ РФ залишила Україну, тодішнє керівництво СБУ заднім числом підписало документи нібито про запрошення їх як представників спецслужб у рамках Комісії з інформаційної безпеки при Раді керівників органів безпеки і спецслужб СНД.

«Таким чином, слідством встановлено й доведено вплив спецслужб рф на колишнє керівництво СБУ з метою проведення підривної діяльності проти України», — резюмували автори повідомлення.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що ДБР передало до суду обвинувальний акт щодо 6 «беркутівців», які вбили 48 учасників Революції Гідності. За даними українських правоохоронців, колишні бійці роти спецпризначення переховуються на території Росії та набули її громадянство.

Крім того, ми писали про те, що Державне бюро розслідувань завершило розслідування щодо розстрілу учасників Революції Гідності в лютому 2014 року. Це кримінальне провадження об’єднує в собі 1019 епізодів злочинного перешкоджання акціям протесту та налічує 1878 томів зібраних матеріалів. Обвинувальний акт щодо експрезидента Віктора Януковича і тодішнього керівництва силових відомств скерували до суду.

У серпні цього року Державне бюро розслідувань повідомило, що завершило досудове розслідування щодо трьох «тітушок», причетних до вбивства активіста Юрія Вербицького та журналіста В’ячеслава Веремія під час Революції Гідності.

Державне бюро розслідувань ідентифікувало понад 20 колишніх міліціонерів розформованого спецпідрозділу «Беркут», які зараз воюють у складі російської армії або протидіють Україні у складі російських окупаційних правоохоронних органів.

Читайте також:

  • Вісім років змін. Лідери громадських організацій про досягнення та провали України після Революції Гідності. Частина перша

  • Фільм про Революцію Гідності отримав приз у Каннах

  • Майдан нерозказаних історій

  • Старт Революції Гідності: два фото, два Міфи, два дні

  • Майдани — це уроки опанування Незалежності. Опитування

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги по теме
СБУ ГБР ФСБ
Источник материала
Поделиться сюжетом