Незвідані та небезпечні. Параміксовіруси можуть стати причиною майбутніх пандемій
Незвідані та небезпечні. Параміксовіруси можуть стати причиною майбутніх пандемій

Незвідані та небезпечні. Параміксовіруси можуть стати причиною майбутніх пандемій

Хоча коронавірусні інфекції все ще не вщухли й раз у раз потрапляють в інформаційне поле нарівні з грипом, у світі вірусних інфекцій є сірі кардинали, які мало кому відомі та маловивчені, але від цього не менш небезпечні.

Потенційна загроза майбутніх пандемій, зумовлена вірусами, що мешкають у дикій природі, є актуальною проблемою. Серед 1,6 млн вірусів, що мешкають у ссавцях і птахах, значна частина може потрапити до людської популяції внаслідок взаємодії між людьми й дикими тваринами. Хоча передбачити точні терміни та характер майбутніх спалахів складно, на підставі історичних і недавніх даних було визначено, що деякі родини вірусів належать до групи підвищеного ризику, пише The Atlantic.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!

Зокрема, віруси грипу, коронавіруси та параміксовіруси викликають найбільшу стурбованість вірусологів з огляду на їхню респіраторну передачу та попередні спалахи.

У новітній же історії грип і коронавіруси продемонстрували свій пандемічний потенціал кількома спалахами. Із 1918 р. віруси грипу спричинили чотири пандемії та продовжують циркулювати сезонно, а за останні два десятиліття сталися три великі спалахи коронавірусів: SARS 2002 року, MERS 2012 року та SARS-CoV-2 із 2019 року.

Параміксовіруси, хоча й не спричинили останнім часом визнаних пандемій, становлять значну загрозу завдяки високій трансмісивності й широкому спектру хазяїв, схожому на віруси грипу та коронавірусами. Серед них кір є, мабуть, найбільш трансмісивним вірусом людини, а інші параміксовіруси, як-от Hendra та Nipah, з 1990-х років спричиняли спалахи з летальними наслідками у тварин і людей.

Попри свій потенціал, параміксовіруси мають певні обмеження порівняно з вірусами грипу та коронавірусами. Їхня генетична стабільність робить їх менш схильними до швидкої адаптації та полегшує розробку ефективних вакцин, як у випадку з кором. Генетична стабільність, однак, не гарантує меншої загрози, оскільки вивчено лише частину наявних параміксовірусів, що залишає величезну незвідану наукою територію, яка кишить потенційними небезпеками.

Наразі докладаються зусилля з вивчення та зниження ризику, пов'язаного з параміксовірусами. Такі організації як Всесвітня організація охорони здоров'я та Фонд Білла та Мелінди Гейтс приділяють пріоритетну увагу вивченню та розробці противірусних препаратів проти параміксовірусів. Проте, порівняно з великими дослідженнями грипу та коронавірусів, параміксовіруси залишаються відносно маловивченими, що наголошує на необхідності посилення нагляду й досліджень для підготовки до можливих майбутніх спалахів.

Постійна загроза пандемій вимагає проактивного підходу до розуміння та зниження ризиків, пов'язаних із вірусами, що мешкають у дикій природі, особливо в регіонах, де широко поширена взаємодія людини та тварин. Хоча точне джерело наступної пандемії залишається непередбачуваним, важливість забезпечення готовності і проведення постійних досліджень для мінімізації потенційного впливу на здоров'я населення планети безсумнівна.

Раніше Фокус писав про те, що вчені навмисне заразили людей мутагенним вірусом Зіка в спробах знайти вакцину. Хоча вірус не становить безпосередньої небезпеки для дорослої людини, його жахливим наслідком є мікроцефалія в майбутніх новонароджених дітей жінок, які заразилися ним.

Також Фокус писав про те, чим загрожує людству новий штам коронавірусу під назвою Пірола. Пандемія Covid-19 завершилася вже давно, але вірус, що мутує знов і знов, досі не послаблює свою присутність, укотре явивши на світ потенційно небезпечний варіант.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.

Теги по теме
пандемия Здоровье исследование инфекция наука
Источник материала
Поделиться сюжетом