20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Отруєння школярів та махінації з цінами: чим прославилися компанії з Дніпропетровщини, які постачають харчування військовим
Отруєння школярів та махінації з цінами: чим прославилися компанії з Дніпропетровщини, які постачають харчування військовим

Отруєння школярів та махінації з цінами: чим прославилися компанії з Дніпропетровщини, які постачають харчування військовим

Отруєння школярів та махінації з цінами: чим прославилися компанії з Дніпропетровщини, які постачають харчування військовим.

Пов’язані між собою компанії з Дніпропетровської області виграють тендери Міноборони на постачання харчування військовим попри те, що є фігурантами кримінальних проваджень та мають бекграунт, що включає у себе отруєння дітей.

У березні 23 року видання Bihus.

Info оприлюднило інформацію про те, що Міноборони України уклало контракт з ТОВ «Гарна страва» за яким, зокрема, планувалося постачання військовим картоплі по 27 гривень за кілограм з ПДВ.

Картоплю по 27 гривень «Гарна страва» мала поставляти за контрактами січня 23 року.

Однак після скандалу з яйцями по 17 гривень – ціни були скориговані.

Але, журналістам вдалося дізнатися, що «Гарна страва» в січні закуповувала картоплю по 7 гривень 20 копійок та 10 з половиною гривень (з ПДВ), капусту — за ціною до 12 з половиною гривень/кілограм, а буряк — за ціною менше 11 гривень за кіло.

Тобто вартість усіх цих позицій у першій версії контракту суттєво відрізнялися від закупівельних цін компанії.

«Навар» компанії на одному кілограмі продукту становив від 16 до 20 грн.

Здавалося б такий недоброчесний постачальник мав би бути усунений від участі у продуктових закупівлях для армії.

Але ні.

«Гарна страва», після часткового відкриття закупівель Міноборони, продовжила брати в них участь і, навіть, ставати переможцем.

6 червня 23 року «Гарна страва» стала переможцем в аукціоні на постачання харчування для військових з Києва на суму понад 850 млн грн.

І ось вже наприкінці літа військові поскаржилися на неякісну тушонку, яку постачала «Гарна страва».

ТОВ «Гарна страва» заснована у 2014 році в Дніпрі.

Зараз нею керує Лариса Гаврилюк.

Засновником же і кінцевим бенефіціаром компанії є Євгенія Шелест, яка називає себе ресторатором.

Окрім «Гарної страви» Шелест причетна до компаній «Театр трапези», «Фуд плюс» і всі ці компанії колись належали Євгенії Храпливій – дружині Андрія Храпливого, який свого часу був прокурором у Дніпропетровській області.

Компаніями «Гратен плюс», яка і досі офіційно належить Храпливій, а також вже згадуваним «Театром трапези», керує Ганна Авілко.

Також вона є керівником ТОВ «Контракт продрезерв 5», яка 6 червня 2023 року також виграла тендер Міноборони на постачання харчування військовим на суму 640 млн грн.

А однією із засновниць «Продрезерву» є вже згадувана рестораторка Шелест.

Ще однією засновницею «Контракт продрезерв» є Діана Олександрівна Шаркун, яка офіційно зареєстрована у Новомосковську Дніпропетровської області за тією ж адресою, що і Тетяна Шаркун, яка є кінцевим бенефіціаром компанії… «Гарна страва Дніпро».

Але Шаркун Тетяна та Діана, не єдині люди з таким прізвищем, що привернули нашу увагу.

Тетяна Шаркун є співзасновницею ТОВ «Шері ЛТД», ще однією співзасновницею цієї компанії є Лея Шаркун, яка зареєстрована за тією ж адресою, що і Олександр Григорович Шаркун – екс-депутат Новомосковської міськради від “Батьківщини”.

У 2015 році він балотувався у Дніпропетровську облраду від “Радикальної партії Олега Ляшка” і ймовірно, є батьком, співзасновниці «Продрезерву» Діани Олександрівни Шаркун.

У 2020 році у Дніпрі розгорівся скандал – виявилося, що в деяких школах міста дітей пільгових категорій та тих, за чиє харчування сплачують батьки, годують по-різному.

Батьки пільговиків почали бити на сполох, адже окрім явного поділу дітей на сорти, діткам, чиє харчування оплачувалось з бюджету, в стравах траплялися волосся та таргани.

Постачав школам харчування «Контракт продрезерв 5», яка на той час вже монополізувала сферу шкільного харчування у Дніпрі.

«Контракт продрезерв 5» – пов’язаний з родиною Храпливих, які користувалися свого часу підтримкою Геннадія Корбана та мера Дніпра Філатова.

Загалом «Контракт продрезерв 5» брала участь у понад двох тисячах тендерів, а переможцем стала у 1963 закупівлях та уклала 1900 договорів на загальну суму 6 мільярдів 280 мільйонів гривень.

У спорідненої ж «Гарної страви» успіхи на тендерній ниві скромніші – участь у 187 закупівлях, перемога у 118 та 108 укладених договорів на загальну суму понад 908 мільйонів гривень.

Але і зауважень до «Гарної страви» поки що дещо менше.

А ось «Продрезерв», окрім вже згаданого скандалу з харчуванням дітей у Дніпрі, прославився і іншими сумнівними здобутками.

Наприклад, коли компанія «Контракт продрезерв 5» брала участь у тендерах на постачання обідів для школярів Новомосковська (які потім вигравала), то номер телефона замовника і постачальника був однаковим і це був номер департаменту освіти Новомосковської міськради.

Батьки ж учнів скаржилися на урізання порцій шкільних обідів та порушення санітарних норм.

Фігурував «Продрезерв» і в розслідуваннях правоохоронців.

Зокрема, ще у 2015 році посадові особи компанії підозрювались у підроблені документів, а також у привласненні та розтраті майна, «відкатах» чиновникам.

Компанію також пов’язують із масовим отруєнням школярів у Дніпрі в 2019 році – тоді постраждало більше сотні дітей, щонайменше 13 з яких були госпіталізовані.

І ось тепер ця компанія зі шлейфом сумнівних здобутків уклала з Міноборони вже не один контракт на постачання харчування для наших захисників на загальну суму майже 4 мільярди гривень.

І має годувати солдатів з Дніпра, Дніпропетровської, Луганської, Харківської, Миколаївської та Херсонської областей, а загальна сума цих угод сягатиме майже 4 мільярди гривень.

Більше у сюжеті.

Источник материала
Поделиться сюжетом