20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Учені показали, які ультраоброблені продукти корисні або не такі вже й шкідливі
Учені показали, які ультраоброблені продукти корисні або не такі вже й шкідливі

Учені показали, які ультраоброблені продукти корисні або не такі вже й шкідливі

Команда вчених Міжнародного агентства з вивчення раку (IARC) і Віденського університету за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) під час дослідження з’ясувала, що хліб і крупи, які пройшли інтенсивну обробку, знижують ризик важких захворювань, завдяки вмісту клітковини.

Що показало дослідження

Водночас велике міжнародне дослідження показало, що регулярне вживання м’ясних продуктів, як-от ковбаси та солодкі напої, підвищує ймовірність виникнення серйозних патологій.

– Хліб і крупи насправді знижують ризик їх виникнення, оскільки вони містять клітковину, незважаючи на те, що вони також є продуктами ультраобробленої обробки (UPF), – дійшли висновку дослідники.

Зараз дивляться

Що стосується соусів, пасти і приправ, то, за словами вчених, вони не настільки корисні, як хліб і крупи, але і не настільки шкідливі, як продукти тваринного походження і безалкогольні напої.

Продукти, які раніше вважалися шкідливими

Певною мірою вчені реабілітували і деякі інші ультраоброблені продукти, які раніше вважалися шкідливими. Це солодощі та десерти, готові страви, пікантні закуски і рослинні альтернативи м’ясним продуктам.

Експерти заявили, що результати показали, що вважати всі продукти UPF шкідливими для здоров’я нерозумно і невиправдано.

Зазначається, що дослідження ґрунтується на аналізі історії харчування і захворювань 266 666 осіб у семи європейських країнах, включно з Великою Британією.

Чим замінити ультраоброблені продукти

Люди, які прагнуть знизити ризик важких захворювань, мають замінити деякі, але не всі UPF у своєму раціоні схожими, але менш обробленими продуктами, зокрема, для профілактики раку, або дотримуватися середземноморської дієти, рекомендують автори дослідження.

Теги по теме
ВОЗ
Источник материала
Поделиться сюжетом