13 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Дизель із Green Grey назвав Фаріон "фриком" і пояснив, чому досі не перейшов на українську мову
Дизель із Green Grey назвав Фаріон "фриком" і пояснив, чому досі не перейшов на українську мову

Дизель із Green Grey назвав Фаріон "фриком" і пояснив, чому досі не перейшов на українську мову

Засновник і гітарист відомого українського рок-гурту Green Grey Андрій Яценко, більш відомий під псевдонімом Дизель, так і не перейшов на українську мову в публічному просторі, навідміну від більшості своїх колег. Музикант, який на початку повномасштабного вторгнення поповнив лави ЗСУ, зізнається, що старається почати розмовляти рідною мовою, проте йому досі складно будувати речення та логічні ланцюжки.

Разом з тим Дизель здивував зізнанням, що зі своєю дружиною вдома спілкується українською останні 15 років. Про мовне питання, а також скандальні вислови колишньої депутатки Верховної Ради України та мовознавиціІрини Фаріон рокер висловився в інтервʼю Славі Дьоміну для його однойменного YouTube-каналу.

"Я намагаюся, чесно кажу. Але вже на другому питанні переходжу на російську мову, аби виразно пояснити думку. Тобто форма подачі, судячи з усього, та побудова речень, до якої я звик у себе в голові, вона не зовсім підходить українській мові. Тому я перевчаюся вибудовувати логічні ланцюжки українською мовою, а не саму мову. Українську мову я знаю добре", – прокоментував Дизель.

На запитання інтервʼюєра, як він у такому випадку пише пісні, артист відповів, що займається написанням музики, і його гітара "завжди грає українською". А от текстів Дизель не торкається, хіба що підкидує якісь ідеї. Сам же Дьомін зауважив, що рокер другий його гість за майже два роки, який спілкується російською. Першою була телеведуча з РФ Тетяна Лазарєва.

На цьому тлі ведучий поцікавився, що думає Дизель стосовно скандальних заяв Ірини Фаріон. Філологиня заявила, що не може вважати українцями російськомовних захисників України, чим викликала шквал обурення в мережі. 53-річний музикант, який у 2022 році й сам підписав контракт із ЗСУ, категорично засуджує слова колишньої викладачки "Львівської політехніки".

"Останні два-три тижні телефонує по декілька журналістів з різних видань, і всі намагаються взяти коментар стосовно Фаріон... Ми змінюємося. Звісно, війна сама по собі змінила нас усіх. Думки, плани, форма подачі до війни були зовсім інакшими. І Фаріон у ті роки виглядала як фрік... Звісно я проти такого радикалізму. Що можна сказати більше, ніж кажуть хлопці з "Азову" або волонтери. Тут додати нема чого. Я радий, що нарешті починають ставити крапки в таких справах. Тому що, окрім як розділяти країну на дві частини, цими діями нічого не досягнеш", – висловився Дизель.

При цьому у музиканта є одна людина, з якою він уже 15 років спілкується українською. Це його дружина.

"Я в побуті, з дружиною своєю спілкуюся українською. І я, і вона російськомовні. Ми живемо разом близько 20 років разом і от приблизно років 15 ми говоримо одне з одним українською мовою, коли ми самі. Воно так прикольно, легко. Українська мова в побуті краща в спілкуванні, ніж російська. Але коли виходжу на вулицю або з людьми зустрічаюся, чомусь не можу переключитися, висловити свою думку", – прокоментував фронтмен Green Grey.

Нагадаємо, у квітні минулого року Дизель підписав контракт із батальйоном "Мрія". Що про це відомо – читайте в матеріалі.

Як писав OBOZ.UA раніше, знаменитий український актор театру та кіно Богдан Бенюк став на захист Ірини Фаріон, яка опинилася в епіцентрі мовного скандалу. Артист вважає, що ексвикладачка "Львівської політехніки" влучно висловилася щодо російськомовного населення України, яке він сам вважає "загарбниками".

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом