Ментальне здоров’я українців: психологічна підтримка буде доступною на всіх рівнях меддопомоги у 2024 році
Ментальне здоров’я українців: психологічна підтримка буде доступною на всіх рівнях меддопомоги у 2024 році

Ментальне здоров’я українців: психологічна підтримка буде доступною на всіх рівнях меддопомоги у 2024 році

Послуги з психологічної допомоги стануть доступними на всіх рівнях меддопомоги у 2024 року. Про це говорив міністр охорони здоров’я на засіданні Міжвідомчої координаційної ради з питань охорони психічного здоров’я та надання психологічної допомоги постраждалим внаслідок збройної агресії РФ.

Результати цього року

Віктор Ляшко сказав, що основним завданням в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я Ти як? було забезпечити вільний доступ до послуг з базової психологічної підтримки.

Міністр зазначив, що одним із основних досягнень цього року є наближення послуг з ментального здоров’я до пацієнтів.

Зараз дивляться

Ляшко пояснив – ввели пакет Медичних гарантій Супровід та лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги, та розширили навчання з ведення поширених психічних розладів на первинному рівні.

Більше 60 000 слухачів, серед яких понад 14 600 лікарів первинної ланки, пройшли онлайн-навчання з використанням керівництва mhGA.

Майже 33% медиків вже успішно застосовують отримані навички у практиці – надають психологічні послуги в закладах, що мають контракт Національною службою здоров’я України.

Плани на наступний рік

– У 2024 році, окрім роботи над запущеними проєктами, продовжимо працювати над доступністю, шляхом подальшої розбудови мережі медзакладів, і над якістю, змінюючи підходи та умови надання послуг, – каже Міністр охорони здоров’я.

Наступним кроком для розвитку системи ментального здоров’я буде будівництво мережі центрів психічного здоров’я на амбулаторному рівні.

– Ми для себе поставили індикатор — 157 кластерних лікарень, в яких повинні зʼявитися центри ментального здоров’я з мобільними мультидисциплінарними командами, до складу яких входитиме і психолог, і психіатр, – говорить Віктор Ляшко.

Також наступного року планують:

  • збільшення кількість навчених лікарів та медичних сестер/братів за курсом Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги із використанням керівництва mhGAP;
  • інтегрувати психосоціальну допомогу на всі рівні медичної допомоги;
  • збільшити кількість мобільних мультидисциплінарних команд;
  • створити спеціальні хаби з психореабілітації населення.
Теги по теме
Виктор Ляшко Психология
Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны