В Україні розбудують мережу центрів психічного здоровʼя
В Україні розбудують мережу центрів психічного здоровʼя

В Україні розбудують мережу центрів психічного здоровʼя

МОЗ опрацьовує забезпечення у 2024 році доступності психіатричної допомоги на амбулаторному рівні. Для цього ведеться робота з розбудови регіональної мережі центрів психічного здоровʼя.

Як повідомляє Міністерство охорони здоров'я, про це міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко розповів під час 8-го засідання Міжвідомчої координаційної ради з питань охорони психічного здоров’я та надання психологічної допомоги особам, які постраждали внаслідок збройної агресії РФ, передає Укрінформ.

«Ми для себе поставили індикатор — 157 кластерних лікарень, в яких повинні зʼявитися центри ментального здоровʼя з мобільними мультидисциплінарними командами, до складу яких входитиме і психолог, і психіатр. Ми зробимо окремий пакет у Програмі медичних гарантій, переформатувавши наявний пакет щодо послуг мобільних мультидисциплінарних команд. І ці послуги будуть оплачуватися Національною службою здоровʼя за Програмою медичних гарантій», - сказав Ляшко.

Крім того, як зазначають в МОЗ, серед пріоритетів на наступний рік: збільшення кількості навчених лікарів та медичних сестер/братів за курсом «Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги із використанням керівництва mhGAP»; інтеграція психосоціальної допомоги на всі рівні медичної допомоги; створення амбулаторної психіатричної допомоги та збільшення доступності послуги для населення; збільшення кількості мобільних мультидисциплінарних команд; створення спеціальних хабів з психореабілітації населення.

Також МОЗ планує провести перезавантаження монопрофільних спеціалізованих медзакладів стаціонарноїпсихіатричної допомоги. Зокрема мають бути докорінно змінені підходи до лікування пацієнтів та забезпечені умови для належного комфорту перебування пацієнта в закладі.

Як нагадали в МОЗ, в цьому році базову психологічну допомогу українці можуть отримати безоплатно у кожного третього сімейного лікаря в Україні у 805 закладах “первинки”.

Як повідомлялося, супровід розробки та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я забезпечує Координаційний центр з психічного здоров’я Кабінету міністрів України за експертного партнерства та підтримки ВООЗ.

Фото: МОЗ

Теги по теме
Министерство здравоохранения Виктор Ляшко
Источник материала
Поделиться сюжетом