Бої за Авдіївку, блекаут на ЗАЕС та блокада на кордоні зі Словаччиною: головні новини 2 грудня
Бої за Авдіївку, блекаут на ЗАЕС та блокада на кордоні зі Словаччиною: головні новини 2 грудня

Бої за Авдіївку, блекаут на ЗАЕС та блокада на кордоні зі Словаччиною: головні новини 2 грудня

На Авдіївському напрямку точаться жорстокі бої, втім окупанти зменшили наступальні атаки, а в Міноборони РФ заявили про перехід до активної оборони.

Паралельно із цим на Запорізькій атомній електростанції стався повний блекаут, що стало ще одним кроком до ядерної радіаційної катастрофи.

Про ці та інші головні події 2 грудня в Україні та світі – читайте в дайджесті на Фактах ICTV.

Зараз дивляться

Бої за Авдіївку

Біля Авдіївки, що на Донеччині, російські окупанти у півтора раза знизили кількість атак.

Про це в ефірі Єдиних новин повідомив речник Об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку Олександр Штупун.

За його словами, бої на Таврійському напрямку тривають, а ось біля Авдіївки росіяни майже в півтора раза зменшили кількість атак у порівнянні з попередньою добою. Одна з причин – значні втрати у живій силі.

Зменшення застосування ворогом техніки Штупун пов’язує з тим, що окупантам треба провести перегрупування. Крім того, час займає підвезення боєприпасів і пального. Моральний стан ворогів залишається на доволі низькому рівні.

– Також знизилася активність ворожої авіації та артилерії – за добу всього чотири авіаудари, перед тим було 17-18, для ударів російські терористи продовжують використовувати керовані авіаційні бомби і б’ють здалеку, – зазначив Штупун.

Речник також повідомив, що Авдіївський коксохімічний завод контролюють Збройні сили України, ворог намагається туди зайти, проте втрачає техніку і живу силу. В авдіївській промзоні продовжуються жорсткі бої.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Військова допомога від Німеччини

Уряд Німеччини передав новий пакет військової допомоги Україні, до якого увійшли артилерійські снаряди, снайперські гвинтівки, вантажівки, тягачі й антидронові системи.

Як йдеться у переліку німецького уряду, до нового військового пакету увійшли, зокрема, тягачі та напівпричепи, вантажівки Zetros та інші транспортні засоби.

Повний перелік оголошеної військової допомоги від Німеччини для України за 2 грудня можна переглянути на Фактах ICTV.

Обстріл Чернігівщини

У прикордонній Семенівській громаді, що в Чернігівській області, 2 грудня внаслідок обстрілу з боку РФ постраждала родина з 4-річним хлопчиком.

Вони приїхали на вихідні до родички та потрапили під ворожий вогонь, коли вийшли з будинку на вулицю, голова ОВА В’ячеслав Чаус.

Семенівські поліцейські допомогли лікарям евакуювати постраждалих. Дідусь дитини дістав осколкові поранення – йому надали допомогу у місцевій лікарні. А його доньку перевозять до обласної лікарні, де на неї чекає операція. Хлопчик дивом уцілів, проте дуже наляканий. Йому надають психологічну допомогу. Також до дитини приїхав тато.

За даними поліції, в результаті обстрілу в селі зайнялися кілька будинків.

Блекаут на ЗАЕС

Сьогодні вночі стався повний блекаут на Запорізькій АЕС через обрив лінії електропередачі Запорізька ТЕС – Феросплавна напругою 330 кВ. Цією лінією ЗАЕС отримує живлення від української енергосистеми.

Обрив лінії стався ввечері 1 грудня, а о 02:31 2 грудня під час повітряної тривоги знеструмлено останню лінію Запорізька АЕС – Дніпровська напругою 750 кВ.

Голова НАЕК Енергоатом Петро Котін заявив, що вимкнення електроенергії на Запорізькій атомній електростанції стало ще одним кроком до ядерної радіаційної аварії, подібної до тієї, що сталася на Фукусімі у 2011 році.

– Фактично блекаут це крок в напрямку аварії, такої як сталася на АЕС Фукусіма, де сталося спочатку знеструмлення зовнішнє, перейшли на дизель-генератори і після відмови дизель-генераторів фактично розпочалася ядерна радіаційна аварія на станції. Тобто це крок в напрямку саме такої радіаційної ядерної аварії, – наголосив він.

Ситуація на кордоні зі Словаччиною

На словацькому кордоні на вʼїзд в Україну перебуває вже майже 1 тис. вантажівок через страйк перевізників.

Як заявила речниця Закарпатської митниці Вікторія Сенгетовська, у пункті пропуску Вишнє Німецьке – Ужгород очікують на виїзд з України 32 автомобілі, на в’їзд – 955 транспортних засобів.

Сенгетовська повідомила, що ще близько 1,1 тис. автомобілів стоїть у черзі на в’їзд в Україну з Угорщини у пункті пропуску Чоп (Тиса) – Захонь.

В СБУ пояснили, чому не випустили Порошенка за кордон

П’ятого президента України, народного депутата Петра Порошенка напередодні не випустили у відрядження за кордон, оскільки СБУ володіє достовірною інформацією, що російські спецслужби планують використати у своїх ІПСО окремих українських політиків під час відвідин третіх країн.

– За отриманими контррозвідувальними даними, саме в цьому контексті можна розглядати інформацію щодо запланованої зустрічі голови Євросолідарності Петра Порошенка з прем’єр-міністром Віктором Орбаном, який системно висловлює антиукраїнську позицію, є “другом Путіна” і закликає зняти санкції з РФ, – йдеться у заяві спецслужби.

В СБУ кажуть, що цю “зустріч” Росія планувала використати в своїх ІПСО проти України, тому звернулася до Офісу президента, Кабміну та парламенту з пропозицією врахувати інформацію про плани ворога під час організації та погодження закордонних відряджень українських делегацій.

– Тож керівництво Верховної Ради не надало дозвіл на закордонне відрядження українському депутату, який мав стати інструментом в руках російських спецслужб, – пояснюється у повідомленні.

Побитий Дубінський

Підозрюваного у державній зраді народного депутата України Олександра Дубінського побили під час перебування у слідчому ізоляторі. Його адвокати стверджують, що лікарі констатували множинні гематоми.

Нардеп перебуває в ізоляторі після оголошення про підозру в держзраді. Він сидів у камері разом зі ще одним ув’язненим.

За словами адвокатів Олександра Дубінського, його побили невідомі 2 грудня. Наразі він перебуває у Лук’янівському СІЗО. Він одразу повідомив про інцидент адміністрації ізолятора й адвокатам.

Теги по теме
Германия Петр Порошенко
Источник материала
Поделиться сюжетом