Вчитель української мови та літератури Артур Пройдаков назвав 7 творів, які справили на нього великий вплив
Вчитель української мови та літератури Артур Пройдаков назвав 7 творів, які справили на нього великий вплив

Вчитель української мови та літератури Артур Пройдаков назвав 7 творів, які справили на нього великий вплив

Артур Пройдаков, учитель української мови та літератури, який увійшов до топ-10 найкращих світу, поділився сімома книгами, які справили на нього вплив. Таку підбірку педагог розмістив до Національного тижня читання – всеукраїнської акції, яку організовує Український інститут книги.

Добірку творів український вчитель розмістив на своїй сторінці у Facebook. Пропонуємо ознайомитись з нею детальніше.

Юрій Андрухович "Рекреації" – перша книга, яку рекомендує Пройдаков. Як він зазначив, прочитав її в 16 років.

"Карнавал, легкість, іронія, дух постмодерну. Привабливі й непривабливі герої. Вишуканість мови. І усвідомлення, що українська література може бути не тільки такою, як у підручнику", – поділився педагог.

Сергій Сайгон "Юпак", прочитана найкращим вчителем у 31 рік. Передусім він рекомендує її за авантюризм та детективність. Проте, зізнається, що під час читання візуалізував селище на Луганщині як простір для роману. А рушієм для сюжету став образ мотоцикла.

Сергій Жадан "Ворошиловград" – прочитана Пройдаковим у 20 років.

"Можливо, найбільш лірична історія від Жадана. Стільки контрастів у тексті. Як замилування естетикою українського сходу, так і роздратування від певних стереотипів місцевих. До речі, це та книга, з якої раджу друзям почати знайомство із сучасною українською літературою", – розповідає педагог.

Олесь Гончар "Собор", з якою познайомився вчитель у 16 років. За його словами, він навіть асоціював себе трохи з Миколою Баглаєм, умикав удома теж звуки природи на колонки. Чорно-біла історія, яка відгукнулася Пройдакову, саме в 11-му класі.

Андрій Любка "Твій погляд, Чіо-Чіо-сан", книга, яку прочитав учитель у 30 років. Він зазначив, що цей роман-трилер точно можна екранізувати. За його словами, це історія помсти та пристрасті, і, звісно, вписаний контекст Ужгорода та Закарпаття.

Панас Мирний "Морозенко", прочитана в 12 років. За словами вчителя української мови, це один із найбільш драматичних текстів для нього і найголовніших у його досвіді читацьких свідчень. Педагог читав твір вдома й уважно перечитував останні сторінки, аби переконатися, що історія закінчилась саме так.

Володимир Винниченко "Федько-халамидник", також прочитана вчителем у підлітковому віці – 12 років. Історія, яка не залишила його байдужим і сьогодні. Адже, за його словами, і нині можна візуалізувати цю історію дуже легко, настільки щемливо вона описана автором.

Раніше OBOZ.UA розповідав, у якому віці, за словами науковців та педіатрів, потрібно вчити дитину читати.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны