У Заходу є інструменти, які дозволять Україні купувати будь-яку зброю та досягти перемоги над Росією: інтерв’ю з Левченком
У Заходу є інструменти, які дозволять Україні купувати будь-яку зброю та досягти перемоги над Росією: інтерв’ю з Левченком

У Заходу є інструменти, які дозволять Україні купувати будь-яку зброю та досягти перемоги над Росією: інтерв’ю з Левченком

Стрімке американське турне, яке здійснив український президент було покликане переконати республіканців у необхідності допомоги Україні. Але, здається, основна ціль поїздки поки недосяжна.

Після палкого виступу у Конгресі, коли навіть спікер Палати представників Майк Джонсон повідомив, що у нього була "хороша" зустріч із президентом України. Та все ж республіканці вийшли із зали непохитними, підтвердивши свою позицію, згідно з якою будь-яка нова допомога Україні має залежати від того, чи погодяться адміністрація Байдена та демократи на їхні вимоги стосовно мігрантів та будівництва стіни на південному кордоні США.

Республіканці й надалі продовжують свою гру проти Байдена, поставивши його у доволі складне становище. Погодитися на фактичний ультиматум опонентів – для президента США означає показати свою слабкість та втратити частину прихильників. Не погодитися – поставити Україну у вкрай складне становище та показати слабкість США у світі. Таким чином ситуація, за якої американське внутрішньополітичне протистояння безпосередньо впливає на питання української допомоги продовжується.

Своїми думками з приводу чергового візиту Володимира Зеленського до США, в ексклюзивному інтерв'ю OBOZ.UA поділився український дипломат, посол України в Хорватії та Боснії і Герцеговині у 2010-2017 роках Олександр Левченко.

– Володимиру Зеленському не вдалося домогтися прориву в переговорах із Конгресом щодо виділення допомоги Україні. На ваш погляд, на скільки цей візит був необхідним у нинішніх умовах, коли українське питання все ж вирішується у внутрішньому протистоянні США?

– Я вважаю, що візит такого плану потрібен завжди. Сполучені Штати – відмінний майданчик, щоб Україна знову з’явилася у центрі уваги усього світу, що і сталося. Усі країни знову почули про наші актуальні питання та отримали українську позиції стосовно війни проти Росії. Також цей крок дозволив показати, що розбіжності стосовно України у американському політикумі відсутні. Проблема є у вирішенні виключно внутрішніх питань.

– Після виступу у Конгресі республіканці погодилися, що без продовження американської підтримки перспективи України у війні лише погіршуватимуться. Тоді як умови виділення чергового пакету залишаються незмінними - спочатку необхідно зайнятися проблемою кордону, перш ніж просуватися законопроектом про українську допомогу. Не змінили ситуацію і слова Зеленський, якщо країна отримає допомогу від США, зможе виграти цю війну, а от перемога російського диктатора Володимира Путіна означатиме небезпеку для Штатів.

– Зважаючи на той факт, що на сьогодні у питанні допомоги Україні консенсусу так і немає, Джо Байден очевидно розраховував, що візит та виступ українського президента буде тим чинником, який зіграє позитивно та дещо відсуне питання південного кордону. Проте республіканці вже підготувалися до цього моменту, аргументуючи, що ніяка нова інформація не змінить їхню позицію. Тільки виконання їхніх умов стосовно мігрантів та стіни, можуть це зробити. На жаль для нас, так і сталося.

Дискусія як і раніше триває у тому руслі, що мовляв, ніхто не проти України і усі розуміють загрозу Путіна, але проблеми на мексиканському кордоні на сьогодні набагато гостріші. Взагалі, ситуація у цьому напрямку дійсно загрозлива та все ж треба зазначити, що республіканці досить майстерно сплели принципові для них питання мігрантів з важливим для адміністрації Байдена українським напрямком. Зробивши це питання одним з головних на сьогодні у внутрішній політиці Штатів. На жаль, за час, що триває війна в Україні, у розумінні середньостатистичного американця російська агресія проти України так і не перейшла у ряд загроз національної безпеки, на відміну від проблем на кордоні.

– Тобто на сьогодні якщо демократи йдуть на необхідні поступки, то республіканці розблокують пакету допомоги для України. Байден зі свого боку заявив що готовий піти на компроміс щодо фінансування кордону. На скільки реальний такий варіант, адже політично і діюча адміністрація, і Демократична партія багато втратять, що може бути вбивчим перед президентськими виборами?

– Треба все ж розуміти, проблеми на кордоні присутні. За останній рік 5 мільйонів мігрантів потрапили незаконно до США. Це дійсно складний напрямок. І тут вже виникає питання до демократів, чому вони раніше не почали вирішувати ці проблеми. Чи можуть бути поступки з їхнього боку? Це просто необхідно, адже Україна зараз у заручниках цієї ситуації. Та на мою думку, у найближчий час реального прориву не станеться. Ніхто не хоче програвати. Демократи навряд приймуть пропозицію відновити політику епохи Трампа, на чому наполягають республіканці. Тому досягти консенсусу до різдвяних канікул не вдасться. А це вже означає, що до середини січня питання української допомоги просто зависає, що для нас вкрай погано.

– Чи може виникнути ситуація, коли Україна взагалі не отримає необхідну допомогу від Штатів?

– Такого варіанту не може бути. Обидві партії все ж розуміють серйозність ситуації, що загроза від Росії йде велика. Тому думаю, саме за різдвяний перерив буде таки досягнуто певного компромісу. За якого дві сторони підуть на поступки та погодять пакет допомоги. В той же час треба зазначити, що ситуація вже давно змінилася для України. Я маю на увазі те, що ці 61,4 млрд доларів, за які йде вкрай важка боротьба, це не бюджет перемоги. Звісно, ми будемо дуже вдячні за ці кошти, але ж треба відмітити, що Росія за останній час значно збільшила власний військовий бюджет. Тому нам та союзникам потрібно адекватно реагувати, нарощуючи свій потенціал. І у Заходу є інструменти, застосувавши які, Україна отримає необхідну зброю, запас міцності аби саме досягти перемоги, а не просто стримати Росію та Путіна.

– У цьому контексті Володимир Зеленський у Білому домі заявив, що Україна хоче "швидше почати працювати із замороженими російськими активами". Україна прагне, щоб країни-партнери швидше ухвалили рішення про конфіскацію заморожених активів агресора, а це понад 300 млрд доларів. Ці гроші можна було б витратити на захист від російської навали. На ваш погляд, на скільки реальний є такий варіант та чи є у Заходу політична воля на цей крок?

– Президент правильно зробив, що підняв це питання. Адже кошти величезні і їхнє спрямування до країни надало б реальний поштовх до нашої повноцінної перемоги. Україна матиме можливість просто придбати необхідне озброєння, яке дозволить змінити хід війни. Так, звісно, є певні обмеження у тих чи інших країнах на продаж озброєння, але ж можна прийняти політичне рішення та дозволити продаж. Здається, це зробити буде набагато простіше, аніж пояснювати своїм платникам податків, чому їхні мільярди йдуть на війну в Україні. Але такий крок Захід не може це зробити революційно. Він прагне дотриматися усіх необхідних правил. Але ж у нас йде війна. Тому вирішувати потрібно скоріше та ефективніше.

На мій погляд, розуміння того, що заморожені вклади таки потрібно вже передавати Україні, а не чекати процесу відновлення, стає все більшим. Думаю, у найближчий час якісь кошти почнуть передавати. Республіканці дорікають адміністрації Байдена тим, що багато грошей простих американців вже витрачено на захист України, а також те, що потрібно сформувати переможну стратегію для України у війні проти Путіна. Ось саме передача заморожених російських коштів, якраз органічно впишеться у цей процес задовольнивши усі сторони.

Источник материала
Поделиться сюжетом