Китайський імплантат прискорює регенерацію клітин та уповільнює старіння
Китайський імплантат прискорює регенерацію клітин та уповільнює старіння

Китайський імплантат прискорює регенерацію клітин та уповільнює старіння

Група китайських учених на чолі з Хе Цяньцзюнем із Шанхайського університету Цзяо Тун створила імплантований біосумісний каркас, що ефективно уповільнює процеси старіння в живих тканинах. Результати роботи опубліковано в авторитетному науковому журналі Nature Communications.

Науці давно відомо, що водень має унікальні антивікові властивості і здатний «нейтралізувати» несприятливі зміни в клітинах. На жаль, досить важко забезпечити доставку водню в тканини організму у необхідній концентрації та на досить тривалий термін, щоб отримати стабільний терапевтичний ефект.

Використовуючи передові нанотехнології, китайським дослідникам вдалося вирішити цю проблему. Каркас поступово вивільняє водень у навколишні тканини протягом кількох днів. Це в 40 000 разів ефективніше за традиційні методи, такі як питво спеціальної води або інгаляції.

Експерименти проводилися на 24-місячних мишах (за людськими мірками це близько 70 років), у яких хірургічним шляхом були створені дефекти в області стегнової кістки. Дослідження показало, що каркас значно прискорює регенерацію кісткової тканини у зоні ушкодження проти контрольної групою без імплантату. На думку Хе Цяньцзюня, технологія потенційно застосовується у лікуванні широкого спектру вікових захворювань, включаючи хворобу Альцгеймера.

Відомо, що на клітинному рівні старіння багато в чому визначається явищем сенесценції - поступовим порушенням здатності клітин до поділу та зростання, ушкодженням ДНК. У цьому клітини починають активно виробляти прозапальні агенти, пригнічуючи регенеративні процеси. У людей похилого віку це явище стає головною перешкодою для загоєння тканин при травмах і захворюваннях.

Каркас виготовлений з наночастинок кремнію та кальцію, що забезпечують поступове виділення водню. Речовини наносять на пористе біоскло і укладають у полімерну оболонку, що контролює швидкість деградації.

На думку авторів роботи, вдосконалення методів доставки водню в живі тканини може стати революцією у боротьбі з віковими змінами та патологіями. Надалі вчені планують збільшити час вивільнення водню імплантатом та вивчити можливість його використання за різних критичних станів.

Источник материала
loader
loader