У Раді пропонують прирівняти корупцію до держзради
У Раді пропонують прирівняти корупцію до держзради

У Раді пропонують прирівняти корупцію до держзради

Про це в інтерв'ю розповів голова Комітету Ради з питань правової політики Денис Маслов. Він також пояснив, хто займатиметься розслідуванням таких злочинів, якщо законопроєкт буде ухвалено.

Що пропонують у Раді

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкти щодо того, аби прирівняти корупцію у сфері правосуддя під час дії воєнного стану до державної зради. Нині вони знаходяться на розгляді в правоохоронному комітеті.

Як повідомив Маслов, законопроєкти передбачають зміни до Кримінального кодексу. Окрім того, ці зміни стосують не лише суддів, які беруть хабарі, а й тих, хто їх пропонуватиме.

"Ми запропонували підвищити кримінальну відповідальність, в тому числі до максимального терміну – до п'ятнадцяти років позбавлення волі, особливо під час воєнного стану, під час війни. Тому я сприймаю і поділяю цю позицію, що під час війни корупційні правопорушення, які безпосередньо пов'язані з питаннями оборони чи з найважливішими державними питаннями, мають каратися максимально суворо", – заявив Маслов.

Втім, є певна розбіжність. Якщо державні зради розслідує СБУ, то факти корупції під час воєнного стану розслідуватимуть антикорупційні органи. Маслов пояснив, що для нього принциповий зміст законопроєкту та його значущість.

І ми в ньому пропонуємо прирівняти топ-корупцію у сферах оборони та основ державності до державної зради, бо де-факто це підрив держави. Щодо підслідності, ми не пропонуємо в законопроєкті міняти підслідність,
– повідомив Маслов.

Розслідування корупційних злочинів: останні новини

  • Колишнього голову Верховного Суду визналивинним у незаконному одержанні подарунка у вигляді оренди квартири за суттєво нижчою від мінімальної ринкової вартості оренди житла. Так, Всеволод Князєв орендував квартиру площею понад 13 квадратних метрів усього за 1 тисячу гривень.
  • Посадовця Міноборони викрили на розкраданні 1,5 мільярда гривень при закупівлі снарядів. Йому загрожує до 15 років позбавлення волі. Наразі підозрюваного будуть тримати під вартою без права внесення застави.
  • Чотирьох суддів Київського апеляційного суду підозрюють в отриманні хабаря у розмірі 35 тисяч доларів. Мовиться про В'ячеслава Дзюбіна, Ігоря Паленика, Віктора Глиняного та Юрія Сливу. За даними слідства, судді отримали гроші за зняття арешту з 2 літаків української авіакомпанії "Константа".
Теги по теме
Верховная Рада Коррупция
Источник материала
Поделиться сюжетом