20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
На Буковині зареєстровано випадок правця – МОЗ
На Буковині зареєстровано випадок правця – МОЗ

На Буковині зареєстровано випадок правця – МОЗ

У Чернівецькій області 45-річний чоловік госпіталізований з підозрою на правець, він отримує всю необхідну меддопомогу. Зокрема, постраждалому введено протиправцевий імуноглобулін.

Чоловік звернувся до лікарів з гнійною раною стопи. Він повідомив, що невдовзі після травмування у нього з’явилися спазми м’язів обличчя, напруження м’язів шиї, плечового поясу та потилиці.

Що таке правець, його симптоми і лікування

Установлено, що впродовж останніх 10 років щеплення від правця чоловік не отримував. Наразі фахівці Чернівецького обласного центру контролю та профілактики хвороб проводять епідеміологічне розслідування – встановлюють шляхи інфікування.

Зараз дивляться

Варто зазначити, що правець не передається від людини до людини. Ним можна заразитися лише внаслідок травмування, коли пошкоджуються шкіра чи слизові оболонки і у рану потрапляють спори збудника – бактерій Clostridium tetani.

Перші симптоми правця можуть з’явитися протягом 3–21 дня після інфікування. Виникають м’язові спазми, інфікованій людині стає дедалі важче ковтати, з’являється головний біль, лихоманка та надмірне потовиділення.

Правець діагностується на основі клінічних ознак й не потребує лабораторного підтвердження.

У разі підозри на інфікування чи появи симптомів негайно зверніться до лікаря. Ризики смерті від правця високі — від 10% до 70% залежно від початку лікування, віку та стану здоров’я.

Коли слід вакцинуватися від правця

Єдиний надійний спосіб захиститися від правця — вакцинація.

Вакцинацію для профілактики правця, дифтерії та кашлюка за Календарем щеплень проводять малюкам у 2 місяці (перше щеплення), у 4 місяці (друге щеплення), у 6 місяців (третє щеплення), у 18 місяців (четверте щеплення).

Ревакцинація відбувається у 6 та 16 років.

З 26 років планова ревакцинація для дорослих обов’язкова кожні 10 років.

За 11 місяців 2023 року в Україні зареєстровано було зареєстровано шість випадків правця: по одному у Вінницькій, Івано-Франківській, Львівській, та Черкаській областях та два випадки на Миколаївщині.

Теги по теме
Министерство здравоохранения Черновицкая область
Источник материала
Поделиться сюжетом